WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1150]

Torcik z Myszką Mickey

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny torcik z kremem z bitej śmietany i mascarpone, z dodatkiem dżemu malinowego domowej roboty. Przyozdobiony opłatkiem i bitą śmietaną.

Torcik z Myszką Mickey

Składniki:

Torcik z Myszką Mickey

Biszkopt

  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • cukier waniliowy 16g
  • 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem

Dodatkowo

  • słoiczek dżemu malinowego
  • opłatek na tort
  • barwnik spożywczy niebieski
  • pałeczki cukrowe kolorowe

Poncz

  • szklanka wody
  • sok z połowy cytryny
  • łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Torcik z Myszką Mickey

ETAP 1:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Do ubitych żółtek dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przelać do tortownicy o średnicy ok. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt piec w 170 stopniach do suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 3 równe blaty.

Krem

Zimną śmietanę wlać do wysokiego naczynia. Wsypać śmietan-fixy i cukier waniliowy i ubić na sztywny krem. Do ubitej śmietany wmiksowac delikatnie serek mascarpone a następnie wmieszać łyżką startą na drobnych oczkach na tarce białą czekoladę.

Poncz

Przegotowaną i lekko przestudzoną wodę wymieszać z cukrem i sokiem z cytryny. Wystudzić.

Złożenie tortu

Pierwszy blat biszkoptu nasączyć 1/3 ponczu, posmarować połową dżemu, rozsmarować część kremu. Przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć znów 1/3 ponczu, rozsmarować resztę dżemu i posmarować częścią kremu. Przykryć trzecim blatem i nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki ciasta posmarować cienko kremem i wygładzić.

Resztę kremu jeśli zostanie można podzielić na 2 części. Jedną zabarwić odrobiną barwnika niebieskiego i przełożyć do rękawa cukierniczego. Na bokach ciasta i na wierzchu dookoła wyciskać gwiazdki z kremu na przemian białe i niebieskie. Na wierzchu tortu ułożyć opłatek. Ozdobić dodatkowo posypkami cukrowymi.