Sposób przygotowania:
Torciki amaretto z wiśniami i gałką lodów
Wiśnie rozmrozić na sicie. Pół odłożyć do dekoracji, pół zmiksować blenderem, dodać szklankę wody, pół szklanki cukru pudru, ponownie zmiksować, zagotować w rondelku i połączyć z żelatyną. Galaretkę pozostawić do ostudzenia. Jedno jajko pozostawić z pięciu żółtka oddzielić od białek. Białka posolić szczyptą soli i ubić na sztywną pianę, dodać 3/4 szklanki cukru pudru i dalej miksować. Do żółtek dodać proszek lub sodę wymieszać, dodać do piany, miksować. Podsypać mąką, delikatnie już zamieszać i wyłożyć na suchą blachę do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220stopni, piec 7 minut, zmniejszyć temperaturę do 170s. i piec dalsze 15 minut. Upieczony biszkopt ostudzić. W międzyczasie mascarpone połączyć z żółtkiem, utrzeć. Ubić schłodzoną kremówkę, dodać pozostały cukier puder oraz dodawać po łyżce mascarpone i delikatnie miksować. W rondelku podgrzać 50ml wody, połączyć z łyżką żelatyny, delikatnie wlewać do kremu śmietanowego, miksować. Wstawić na chwilę do lodówki. W tym czasie biszkopt pokruszyć, przełożyć do miski, zwilżyć kilkoma łyżkami amaretto. Z Dużej, plastikowej butelki po napoju lub wodzie wyciąć równe krążki,obręcze. Tak wycięte obrączki (4 - 5sztprzesmarować od wewnątrz roztopionym masłem i kłaść na osobne talerzyki. W każdą nałożyć łyżką równą warstwę wilgotnego biszkopta, ugnieść, potem krem mascarpone, wyrównać, następnie łyżką wylać tężejącą galaretkę, udekorować górę pozostałymi wiśniami. Schłodzić. Przed podaniem usunąć delikatnie osłonkę. Smacznego!
marietta