Sposób przygotowania:
Tort Sachera
Polewę czekoladową rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej.Masło utrzeć z 75 g cukru na puch.Rozdzielić białka od żółtek.Do masy maślanej po kropli dodawać polewę czekoladową i miksować.Następnie do masy dodać rum i cukier waniliowy a następnie po jednym żółtku. Białka ubić na sztywno z resztą cukru.Połowę piany wyłożyć na masę czekoladową.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy,posypać mielonymi migdałami.Składniki ostrożnie wymieszać Na ciasto wyłożyć resztę piany z białek,wymieszać.Ciasto przełożyć do tortownicy,wygładzić wierzch.Piec w nagrzanym piekarniku 50-55 min.Upieczony tort wyjąć z pieca,nieco przestudzić w formie. Wystudzone ciasto przekroić tak aby powstały 3 placki.Konfiturę podgrzać,przetrzeć przez sitko.Każdy placek posmarować konfiturą.Placki ułożyć jeden na drugim.Wierzch i boki posmarować resztą konfitury. Polewy rozpuścić w mikrofalówce bądź w kąpieli wodnej.Posmarować nimi tort.Resztą polewy wycisnąć na torcie napis Sacher,zrobić wiórki czekoladowe i udekorować nimi tort.
marietta
mtm03