Sposób przygotowania:
Ciasto jogurtowo-żytnie z jabłkami
Jajka roztrzepałam z cukrem i skórką cytrynową (można też dodać skórkę pomarańczową), wlałam jogurt i olej, wymieszałam łyżką.
Obie mąki przesiałam z proszkiem i sodą, wsypałam do mikstury jogurtowo-jajecznej, wymieszałam tylko do połączenia pozostawiając niewielkie grudki.
Jabłko obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Formę (25x13cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam połowę ciasta, na ciasto wyłożyłam połowę kawałków jabłka i cześć porzeczek.
Z wierzchu wyłożyłam pozostałe ciasto, wyrównałam, na cieście poukładałam pozostałe kawałki jabłka i porzeczki.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 35-40 minut w temp. 170 stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjęłam z foremki, pozostawiłam do ostudzenia na kratce.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Obie mąki przesiałam z proszkiem i sodą, wsypałam do mikstury jogurtowo-jajecznej, wymieszałam tylko do połączenia pozostawiając niewielkie grudki.
Jabłko obrałam i pokroiłam w mniejsze kawałki. Formę (25x13cm) wyłożyłam papierem do pieczenia, wylałam połowę ciasta, na ciasto wyłożyłam połowę kawałków jabłka i cześć porzeczek.
Z wierzchu wyłożyłam pozostałe ciasto, wyrównałam, na cieście poukładałam pozostałe kawałki jabłka i porzeczki.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, piekłam ok 35-40 minut w temp. 170 stC (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjęłam z foremki, pozostawiłam do ostudzenia na kratce.
Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.