BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Sernik Izaura

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny serniczek w murzynku gości często na moim stole gdyż jak dzieci tak i wnuki go bardzo lubią. Smaczny i bardzo kuszący serniczek.

Sernik Izaura Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik Izaura

 

  • Składniki na ciasto;
  • mąka 250 g
  • kakao 3 łyżki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • soda oczyszczone 1 płaska łyżeczka
  • masło lub margaryna 200 g
  • cukier 250 g
  • cukier waniliowy op.
  • jajka 4 szt

 

  • Masa serowa;
  • ser z wiaderka 750 g
  • jajka 4 szt.
  • masło 100 g
  • cukier 200 g

Sposób przygotowania:

Sernik Izaura
Ciasto:

Masło lub margarynę pokroić na kawałki i włożyć do garnka wraz z cukrem, kakao, cukrem waniliowym.
Dodać 5 łyżek zimnej wody i gotować 5 minut. Ostudzić i wymieszać z żółtkami. Odlać 1/3 szklanki masy na polewę, a resztę masy wymieszać z mąką proszkiem do pieczenia i sodą, a na samym końcu z ubitą na sztywno pianą z białek. 

Masa serowa:

Masło utrzeć z cukrem na puch. Ciągle ucierając dodawać jajka i zmielony ser. 

Blaszkę średniej wielkości wysmarować lekko tłuszczem i obsypać tartą bułką przelać ciasto do blaszki wyrówna i rozłożyć na nim masę serową.

Piec około 50 - 60 min w średnio nagrzanym piekarniku. 

Po upieczeniu ciasto wystudzić i polać odłożoną polewą.

 Można posypać wiórkami kokosowymi.
Sernik Izaura
ciasto wyjęte z pieca i polane polewą czekoladową