Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Tort adwokat

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pyszny tort na spotkanie w gronie przyjaciół!

Tort adwokat

Składniki:

Tort adwokat

 

  • 20dag.gorzkiej czekolady,
  • 3dag.masła,
  • 3jajka,
  • 3dag.cukru,
  • 3op.cukru waniliowego,
  • 5dag.mąki pszennej,
  • 3dag.mąki ziemniaczanej,
  • 2dag.kakao,
  • 2łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4łyżeczki żelatyny,
  • 300ml.ajerkoniaku,
  • 50dag.śmietany kremówki,
  • 5dag.białej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort adwokat
Masło stopić z 5dag,gorzkiej czekolady.Białka ubić z cukrem i 1 cukrem waniliowym,połączyć z żółtkami i czekoladą,następnie wsypać kakao,obie mąki i proszek do pieczenia,dokładnie wymieszać,przelać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec ok.30min.w 175"C.Ciasto ostudzić i przekroić na pół..Śmietankę ubić z cukrem i resztą cukru waniliowego i połączyć z rozpuszczoną,wystudzoną żelatyną,dodać ajerkoniak,wymieszać.Placki przełożyć 2\3kremu,a resztą posmarować jego boki.Wierzch oblać roztopioną resztą gorzkiej czekolady.Białą czekoladę również roztopić i zrobić nią dekoracyjne paseczki na wierzchu tortu,na czekoladzie gorzkiej.

Tagi:

czekolada