Sposób przygotowania:
Tort a'la banoffee z bananami i karmelem
Piekę biszkopt wg. mojego przepisu https://gotujmy.pl/latwy-i-szybki-biszkopt,przepisy,174641.html
Po wystudzeniu kroję go tak by powstały 3 blaty. Każdy z nich nasączam delikatnie wodą z cukrem i odrobiną rumu.
Śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder i śmietan-fix. Ubijam do uzyskania pożądanej konsystencji. Dzielę na dwie części. Spodni blat smaruję masą karmelową z puszki. Na nią nakładam ubitą wcześniej jedną część śmietanki. Przykrywam środkowym blatem. Banana kroję w kosteczkę. Dodaję do pozostałej części śmietanki. Smaruję nią blat. Przykrywam ostatnim blatem. Wierzch i boki smaruję masą, która pozostała. Dekoruję bananem pokrojonym w plasterki. Wkładam do lodówki na min.2godziny.
Smacznego!!
Tort jest wyśmienity , zniknął z talerzyków w mgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam go sfotografować po przekrojeniu.
ps. przepraszam za marną jakość zdjęć :(
Po wystudzeniu kroję go tak by powstały 3 blaty. Każdy z nich nasączam delikatnie wodą z cukrem i odrobiną rumu.
Śmietankę ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder i śmietan-fix. Ubijam do uzyskania pożądanej konsystencji. Dzielę na dwie części. Spodni blat smaruję masą karmelową z puszki. Na nią nakładam ubitą wcześniej jedną część śmietanki. Przykrywam środkowym blatem. Banana kroję w kosteczkę. Dodaję do pozostałej części śmietanki. Smaruję nią blat. Przykrywam ostatnim blatem. Wierzch i boki smaruję masą, która pozostała. Dekoruję bananem pokrojonym w plasterki. Wkładam do lodówki na min.2godziny.
Smacznego!!
Tort jest wyśmienity , zniknął z talerzyków w mgnieniu oka. Nawet nie zdążyłam go sfotografować po przekrojeniu.
ps. przepraszam za marną jakość zdjęć :(