lipka02

lipka02

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1186]

Tort Amaretto wg Lipki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

przepyszny tort z masą amaretto

Tort Amaretto wg Lipki

Składniki:

Tort Amaretto wg Lipki

 

  • ciasto:
  • tabliczka czekolady
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 7 jaj
  • szklanka mąki
  • łyżka proszku do pieczenia

 

  • masa:
  • kostka masła
  • 4 łyżki kakao
  • 15 dag cukru pudru
  • 50 ml likieru amaretto

Sposób przygotowania:

Tort Amaretto wg Lipki
W kąpieli wodnej stop czekoladę.Masło utrzyj z cukrem,dodaj żółtka jaja,letnią czekoladę oraz ubitą pianę z białek.Na koniec wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylej na tortownicę i piecz w temp 170 stopni. Masło utrzyj na krem z cukrem,dodaj kakao oraz likier amaretto.Całość wymieszaj. Ciasto podziel na 3 części,przełóż go masą.Na zewnątrz tort posmaruj także odrobiną masy.