Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo to pyszny tort skrywający w sobie niepowtarzalne smaki

Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo

 

 

  • Beza makowo kokosowa
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 100 g maku
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 1 szczypta soli

 

  • Masa śmietankowa
  • 350 ml śmietany 30%
  • 2 fixy do śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki płatków czekoladowych

 

 

  • dodatkowo
  • 200 g ciasteczek oreo
  • powidła śliwkowe
  • różowe kuleczki cukrowe

Sposób przygotowania:

Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo
Biszkopt:

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy porcjami cukier stale miksując. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy proszek do pieczenia z mąkami - dodajemy do jajek - mieszamy. Przekładamy do tortownicy gdzie dno wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam masłem i oprószoną bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy temperaturę 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy biszkopt, rzucamy z wysokości 20-30 cm trzykrotnie. Studzimy.

Beza:

Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie porcjami dodajemy cukier puder. Kiedy beza jest lśniącą dodajemy mak z kokosie, delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy w której piekliśmy biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut. Studzimy .

Krem śmietankowy z płatkami czekolady:

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wymieszany fix z cukrem - miksujemy kilka chwil, dodajemy płatki czekolady mieszamy. Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami, nakładamy zimną bezę. Nakładamy krem śmietankowy z płatkami czekolady i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem. Ciasteczka oreo przekładamy do malaksera lub blendera i rozdrabniamy na pył.

Krem śmietanowy do dekoracji:

Zimną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy fix do śmietany wymieszany z cukrem - chwile ubijamy do uzyskania sztywnej konsystencji.

Cały tort smarujemy na gładko kremem. Boki oprószamy obficie rozdrobnionymi ciasteczkami. Górę dekorujemy przy pomocy szprycy cukierniczej, dekorujemy perełkami. Wstawiamy na minimum 3-4 godziny do lodówki.

Smacznego
Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo
Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo - przekrój
Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie dodajemy porcjami cukier stale miksując. Kiedy piana jest lśniąca dodajemy po jednym żółtku. Mieszamy proszek do pieczenia z mąkami - dodajemy do jajek - mieszamy. Przekładamy do tortownicy gdzie dno wyłożyłam papierem, a boki posmarowałam masłem i oprószoną bułką tartą. Wkładamy do zimnego piekarnika, włączamy temperaturę 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut do suchego patyczka. Wyciągamy biszkopt, rzucamy z wysokości 20-30 cm trzykrotnie. Studzimy
Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo
Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli, następnie porcjami dodajemy cukier puder. Kiedy beza jest lśniącą dodajemy mak z kokosie, delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy w której piekliśmy biszkopt. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 30 minut.. Studzimy
Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo
Zimny biszkopt przekrawamy na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami, nakładamy zimną bezę. Nakładamy krem śmietankowy z płatkami czekolady i przykrywamy drugim biszkoptowym blatem.
Tort śmietankowy z bezą makowo-kokosową i oreo
Cały tort smarujemy na gładko kremem.

Tagi:

ciasta torty