Sposób przygotowania:
Tort jabłkowy z krówkamiETAP 1:
Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.
Oddzielić białka od żółtek. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.
Wyłożyć do formy o średnicy 25 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min.
Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 4 blaty.
ETAP 2:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać.
Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą.
ETAP 3:
Wyłożyć połowę masy na pierwszy krążek biszkoptu i przykryć drugim.
Krówki podgrzewać na małym ogniu razem ze szklanką kremówki.
Często mieszając rozpuścić cukierki i dodać kakao (rozprowadziłam w niewielkiej ilości kremówki).
Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Pozostałą kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w masę krówkową.
ETAP 4:
Ok pół szklanki z tej masy odlać, a resztę przełożyć na biszkopt i przykryć kolejnym krążkiem, na który wyłożyć masę jabłkową.
Na wierzchu rozsmarować odłożoną część masy krówkowej, oprószyć kakao i ozdobić rozetkami z bitej śmietany i czekoladą. Smacznego :)
iziona
Mniam1