SUPERPRZEPIS

Tort jabłkowy z krówkami

  • 2
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 18
Tort jabłkowy z krówkami Więcej zdjęć (4)

Delikatny biszkopt przełożony galaretką jabłkową i masą z dodatkiem cukierków krówek. Tort nie jest ciężki, ani mdły, dlatego z powodzeniem może być przygotowany na pierwsze i kolejne urodziny dziecka.

Składniki:

Tort jabłkowy z krówkami

BISZKOPT:

MASA JABŁKOWA:

  • 1,2 kg jabłek (waga po obraniu)
  • 1 szklanka wody
  • 2 galaretki wiśniowe

MASA Z KRÓWEK:

  • 200g cukierków krówek
  • 2 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka kakao

Sposób przygotowania:

Tort jabłkowy z krówkami

ETAP 1:

Tort jabłkowy z krówkami
Wystudzony biszkopt przekroić na cztery blaty.

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.

Oddzielić białka od żółtek. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ustawić mikser na najwyższe obroty i wsypywać porcjami cukier. Zmniejszyć obroty i dodać po jednym żółtku. Na końcu wsypać przesiane mąki i delikatnie za pomocą łopatki wmieszać w masę.

Wyłożyć do formy o średnicy 25 cm. Nie należy jej natłuszczać, jedynie na dnie powinien znaleźć się krążek papieru do pieczenia. Wstawić biszkopt do piekarnika nagrzanego do 160*C i piec przez 30 min.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto i upuścić w formie z wysokości 50 cm. Wystudzić w formie. Biszkopt przekroić na 4 blaty.

ETAP 2:

Tort jabłkowy z krówkami
Do jabłek wsypać suche galaretki i mieszać do ich rozpuszczenia.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, smażyć na małym ogniu, aż jabłka będą miękkie i zaczną się rozpadać.

Wlać wodę i kiedy masa jabłkowa się zagotuje wsypać suche galaretki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż galaretki się rozpuszczą.

ETAP 3:

Tort jabłkowy z krówkami
Stale mieszając rozpuścić krówki w kremówce.

Wyłożyć połowę masy na pierwszy krążek biszkoptu i przykryć drugim.
Krówki podgrzewać na małym ogniu razem ze szklanką kremówki.

Często mieszając rozpuścić cukierki i dodać kakao (rozprowadziłam w niewielkiej ilości kremówki).

Odstawić do przestudzenia, kontrolując gęstość. Pozostałą kremówkę ubić i delikatnie wmieszać w masę krówkową.

ETAP 4:

Tort jabłkowy z krówkami
Gęstą masę krówkową wylać na drugi krążek biszkoptu.

Ok pół szklanki z tej masy odlać, a resztę przełożyć na biszkopt i przykryć kolejnym krążkiem, na który wyłożyć masę jabłkową.

Na wierzchu rozsmarować odłożoną część masy krówkowej, oprószyć kakao i ozdobić rozetkami z bitej śmietany i czekoladą. Smacznego :)