Tort bezowy z kawowym kremem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Doskonały torcik bezowy z delikatnym kawowym kremem. Tort nie jest zbyt słodki, a kawowy krem delikatnie kontrastuje z puszystą i chrupiącą beza. Dodatkowo charakteru nadają mu nasączone alkoholem rodzynki.

Tort bezowy z kawowym kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort bezowy z kawowym kremem

 

  • Składniki na 3 blaty:
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka octu
  • Krem kawowy:
  • 250 ml zimnej śmietanki 30 %
  • 250 ml mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki wrzątku
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • koniak lub whisky do moczenia rodzynek

Sposób przygotowania:

Tort bezowy z kawowym kremem
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy do namoczenia. Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ocet. Na papierze do pieczenia rysujemy 3 koła o średnicy 20 cm. Wykładamy na nie białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 80 minut. Bezy suszymy prze lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Rodzynki odcedzamy. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Mascarpone lekko ubijamy w jednej misce. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. na koniec dodajemy kawę. Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kakao.  
Tort bezowy z kawowym kremem
Tort bezowy z kawowym kremem i alkoholowymi rodzynkami
Tort bezowy z kawowym kremem
Bezę pieczemy w 3 blatach na papierze do pieczenia
Tort bezowy z kawowym kremem
Blaty bezy studzimy w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Tort bezowy z kawowym kremem
Na ostatniej warstwie kremu układamy rodzynki