Sposób przygotowania:
Tort bezowy z kawowym kremem
Rodzynki zalewamy alkoholem i odstawiamy do namoczenia. Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy po łyżce cukier, ciągle ubijając masę. Ubijamy tak długo, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodajemy ocet. Na papierze do pieczenia rysujemy 3 koła o średnicy 20 cm. Wykładamy na nie białka i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 140 stopni przez 80 minut. Bezy suszymy prze lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Rodzynki odcedzamy. Gdy bezy całkowicie wystygną przygotowujemy krem. Kawę rozpuszczamy w 2 łyżkach wrzątku, studzimy. Mascarpone lekko ubijamy w jednej misce. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę, pod koniec dodajemy cukier puder. Dodajemy po łyżce mascarpone, delikatnie mieszamy. na koniec dodajemy kawę. Blaty przekładamy masą. Wierzch dekorujemy kakao.
Hrabina w kuchni
Gatita
Serdecznie zachęcam :)
weronikaS
Gatita
Myślę, że tak, smak będzie wtedy łagodniejszy.
weronikaS
Dziękuje:)
Gatita
Serdecznie zachęcam, to mój ulubiony :).
Dinah
Gatita
Bardzo się cieszę :)