blanko

blanko

Szef Kuchni
[Przepisów: 76]

Tort bezowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Świetny torcik bezowy wspaniały na każdą okazję.

Tort bezowy

Składniki:

Tort bezowy

 

  • 5 łyżek wody
  • 150 g cukru
  • 1/2l mleka
  • 5 żółtek
  • 50 g mąki pszennej
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 blaty beżowe
  • 12 małych beżów
  • wiśnie kandyzowane

 

Sposób przygotowania:

Tort bezowy
50 g cukru wsypać do ron-delka, wlać 2 łyżki wody, podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje, zdjąć z ognia, wlać pozostałą wodę, dobrze wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Mleko zagotować. Pozostały cukier i żółtka utrzeć w rondelku na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodawać stopniowo do masy żółtkowo-cukrowej, ciągle mieszając. Mleko wlewać powoli do masy, ciągle mieszając. Dodać karmel, podgrzewać na małym ogniu, aż masa stężeje, zdjąć z ognia, podzielić na 2 części, do jednej dodać kawę. Oba kremy przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, 1/2 delikatnie połączyć z kremami. Blat beżowy ułożyć na paterze, na wierzch wyłożyć 2/3 kremu kawowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem karmelowy, położyć trzeci blat. Wierzch posmarować kremem kawowym, wycisnąć rozetki ze śmietany, udekorować małymi bezami i wiśniami.