Sposób przygotowania:
Tort bezowy
50 g cukru wsypać do ron-delka, wlać 2 łyżki wody, podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje, zdjąć z ognia, wlać pozostałą wodę, dobrze wymieszać, odstawić do wystudzenia.
Mleko zagotować. Pozostały cukier i żółtka utrzeć w rondelku na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodawać stopniowo do masy żółtkowo-cukrowej, ciągle mieszając. Mleko wlewać powoli do masy, ciągle mieszając. Dodać karmel, podgrzewać na małym ogniu, aż masa stężeje, zdjąć z ognia, podzielić na 2 części, do jednej dodać kawę. Oba kremy przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, 1/2 delikatnie połączyć z kremami. Blat beżowy ułożyć na paterze, na wierzch wyłożyć 2/3 kremu kawowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem karmelowy, położyć trzeci blat. Wierzch posmarować kremem kawowym, wycisnąć rozetki ze śmietany, udekorować małymi bezami i wiśniami.
Mleko zagotować. Pozostały cukier i żółtka utrzeć w rondelku na puszystą masę. Mąkę przesiać, dodawać stopniowo do masy żółtkowo-cukrowej, ciągle mieszając. Mleko wlewać powoli do masy, ciągle mieszając. Dodać karmel, podgrzewać na małym ogniu, aż masa stężeje, zdjąć z ognia, podzielić na 2 części, do jednej dodać kawę. Oba kremy przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, 1/2 delikatnie połączyć z kremami. Blat beżowy ułożyć na paterze, na wierzch wyłożyć 2/3 kremu kawowego, przykryć drugim blatem, wyłożyć krem karmelowy, położyć trzeci blat. Wierzch posmarować kremem kawowym, wycisnąć rozetki ze śmietany, udekorować małymi bezami i wiśniami.