Sposób przygotowania:
Ciasto truflowo wiśniowe
Ubić na sztywno białka z cukrem. Potem nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami wsypywać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie rózgą lub łyżką.
Do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec biszkopt przez 40 minut a potem wystudzić go, wyjąc z foremki i przekroić na dwa placki. Mleko podzielić na dwie nierówne części. Jedną zagotować a w drugiej wymieszać budynie ( można dodać cukru jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta ).
Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i gotować budyń do zgęstnienia. Trzeba uważać aby nie było grudek. Potem budyń zakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.
Gdy będzie chłodny utrzeć miękkie masło i dodając budyń utrzeć masę. Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Placek ( ten dolny ) włożyć do blaszki razem z papierem do pieczenia.
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Drugi placek położyć na blacie przecięciem do góry i nasączyć.
Oba placki posmarować dżemem. Potem na placek w blaszce wyłożyć połowę masy i na niej ułożyć ciastka.
Rozłożyć drugą połowę masy i położyć drugi placek dżemem do dołu.
Ciasto polać polewą, posypać posypką i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
Do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.
Piec biszkopt przez 40 minut a potem wystudzić go, wyjąc z foremki i przekroić na dwa placki. Mleko podzielić na dwie nierówne części. Jedną zagotować a w drugiej wymieszać budynie ( można dodać cukru jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta ).
Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i gotować budyń do zgęstnienia. Trzeba uważać aby nie było grudek. Potem budyń zakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.
Gdy będzie chłodny utrzeć miękkie masło i dodając budyń utrzeć masę. Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.
W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Placek ( ten dolny ) włożyć do blaszki razem z papierem do pieczenia.
Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Drugi placek położyć na blacie przecięciem do góry i nasączyć.
Oba placki posmarować dżemem. Potem na placek w blaszce wyłożyć połowę masy i na niej ułożyć ciastka.
Rozłożyć drugą połowę masy i położyć drugi placek dżemem do dołu.
Ciasto polać polewą, posypać posypką i wstawić do lodówki najlepiej na noc.
gosiapiotrek23
zewa
Dziękuje ale też i smaczne jest ciacho :)
halina
zewa
Dziękuję :)