zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2401]

Ciasto truflowo wiśniowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczna kombinacja ciasta na każdą okazję. Najlepiej smakuje na drugi dzień gdy wszystko się przegryzie.

Ciasto truflowo wiśniowe

Składniki:

Ciasto truflowo wiśniowe

 

 

  • masa
  • 750 ml mleka
  • 2 budynie waniliowe z cukrem
  • 200 g czekolady z nadzieniem truflowym
  • 200 g miękkiego masła
  • ( opcjonalnie cukier do smkau )

 

  • polewa
  • 100 g deserowej polewy w drażetkach
  • 50 g czekolady z nadzieniem truflowym
  • 5 łyżek mleka

 

  • dodatkowo
  • posypka czekoladowa
  • 2 dżemy wiśniowe ( lub jeden duży )
  • 2 op ciastek typu delicje

Sposób przygotowania:

Ciasto truflowo wiśniowe
Ubić na sztywno białka z cukrem. Potem nadal ubijać i dodawać po jednym żółtku. Następnie porcjami wsypywać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, mieszać delikatnie rózgą lub łyżką.

Do formy o wymiarach 29 x 22 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto i wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni.

Piec biszkopt przez 40 minut a potem wystudzić go, wyjąc z foremki i przekroić na dwa placki. Mleko podzielić na dwie nierówne części. Jedną zagotować a w drugiej wymieszać budynie ( można dodać cukru jak ktoś lubi bardzo słodkie ciasta ).

Do gotującego się mleka wlać mieszankę budyniową i gotować budyń do zgęstnienia. Trzeba uważać aby nie było grudek. Potem budyń zakryć szczelnie folią spożywczą i wystudzić.

Gdy będzie chłodny utrzeć miękkie masło i dodając budyń utrzeć masę. Czekoladę rozdrobnić w rozdrabniaczu, dodać ją do masy i wymieszać.

W kąpieli wodnej rozpuścić obie czekolady, dodać po jednej łyżce mleka i mieszać do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Placek ( ten dolny ) włożyć do blaszki razem z papierem do pieczenia.

Nasączyć go wodą z sokiem z cytryny. Drugi placek położyć na blacie przecięciem do góry i nasączyć.

Oba placki posmarować dżemem. Potem na placek w blaszce wyłożyć połowę masy i na niej ułożyć ciastka.

Rozłożyć drugą połowę masy i położyć drugi placek dżemem do dołu.

Ciasto polać polewą, posypać posypką i wstawić do lodówki najlepiej na noc.

Tagi:

ciasto