iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Zawijaniec drożdżowy z marmoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Coś w rodzaju chałki drożdżowej i dlatego doskonale smakuje z kubkiem mleka, bardzo smaczna nawet następnego dnia.

Zawijaniec drożdżowy z marmoladą

Składniki:

Zawijaniec drożdżowy z marmoladą

ciasto:

kruszonka:

  • 5 dag zimnego masła
  • 10 dag cukru
  • 10 dag maki pszennej

dodatkowo:

  • jajko do posmarowania
  • marmolada wieloowocowa

Sposób przygotowania:

Zawijaniec drożdżowy z marmoladą

ETAP 1:

Zawijaniec drożdżowy z marmoladą
Ciasto po wyrobieniu musi dobrze wyrosnąć.

Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.

Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, mąkę przesiać do miski, dodać otartą skórkę, masę jajeczną, szczyptę soli i mleko z drożdżami, wyrobić jednolite ciasto pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło.

Przykryte ściereczką ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Zawijaniec drożdżowy z marmoladą
Posmarować dowolną ilościa marmolady i zwinąć.

Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić na pół i cienko rozwałkować w prostokąt o długości foremki w której będziemy piec ciasto.

Marmoladą posmarować wierzch rozwałkowanego ciasta i zwinąć jak roladę.

ETAP 3:

Zawijaniec drożdżowy z marmoladą

Dwie długie formy keksowe wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ułożyć w nich zwinięte rolady i odstawić do ponownego wyrośnięcia.

W miseczce utrzeć zimne masło z cukrem i mąką, ucierać do momentu powstania kruszonki.

Wyrośnięte ciasto posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sporą ilością kruszonki.

Piec w temp.180st około 40 minut.