Sposób przygotowania:
Zawijaniec drożdżowy z marmoladąETAP 1:
Mleko podgrzać i wymieszać z drożdżami, łyżką cukru i łyżką mąki, odstawić na kilka minut do podrośnięcia.
Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, mąkę przesiać do miski, dodać otartą skórkę, masę jajeczną, szczyptę soli i mleko z drożdżami, wyrobić jednolite ciasto pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone i przestudzone masło.
Przykryte ściereczką ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
ETAP 2:
Stolnicę podsypać mąką i wyłożyć wyrośnięte ciasto, podzielić na pół i cienko rozwałkować w prostokąt o długości foremki w której będziemy piec ciasto.
Marmoladą posmarować wierzch rozwałkowanego ciasta i zwinąć jak roladę.
ETAP 3:
Dwie długie formy keksowe wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, ułożyć w nich zwinięte rolady i odstawić do ponownego wyrośnięcia.
W miseczce utrzeć zimne masło z cukrem i mąką, ucierać do momentu powstania kruszonki.
Wyrośnięte ciasto posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać sporą ilością kruszonki.
Piec w temp.180st około 40 minut.