olmanka

olmanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 444]

Tort biszkoptowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszny torcik na podwieczorek lub dla gości. Dla ambitnych i doświadczonych :)

Tort biszkoptowy

Składniki:

Tort biszkoptowy

 

  • Ciasto:
  • 6 dużych jaj
  • 15 dag cukru
  • 14dag mąki pszennej
  • 7 dag mączki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego, cytrynowego lub rumowego
  • do nasączenia: poncz
  • do przełożenia: krem kawowy, cytrynowy, czekoladowy lub maślano-owocowy

Sposób przygotowania:

Tort biszkoptowy
Całe jaja podgrzać do ok.40 stopni, lekko spienić, dodać cukier, wymieszać, zdjąć z ognia i ubijać ręcznie lub trzepaczką, na puszystą masę. Dodać wybrany aromat i lekko wymieszać z mąkami. Ciasto wlać do tortownicy lub prodiża natłuszczonego i wysypanego tartą bułką piec w temp. 180 stopni przez ok.40 min. Przestudzony torcik wyjąć z formy, a po kilku- kilkunastu godzinach przekrajać dwa razy, skropić ponczem i przełożyć wybranym kremem.