Beata1982

Beata1982

Szef Kuchni
[Przepisów: 49]

Tort cappuccino

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszny tort o intensywnym smaku cappuccino , najlepiej smakuje na zimno - podany prosto z lodówki

Tort cappuccino Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort cappuccino

 

  • tortownica o średnicy 22cm
  • SKŁĄDNIKI:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru --> 140g
  • 2/3 szkl. mąki tortowej --> 110g
  • 20-25g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 500mł śmietanki 30%
  • pół czekolady mlecznej
  • 6 łyżeczek cappuccino w proszku
  • 250g serka mascarpone
  • 1 śmietan - fix
  • 1 łyżka cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Tort cappuccino
Białka ubijamy na pianę. Dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, Po kolei dodajemy żółtka. Wszystko razem mieszamy delikatnie szpatułką. Powoli dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia (wszystko przesiane przez sito). Mieszamy szpatułką , aż do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180st. przez 30min. (grzałka górna i dolna bez termoobiegu). Po wystudzeniu kroimy na trzy blaty. Nasączamy jedną filiżanką cappuccino.MASA: 250ml śmietanki wlewamy do garnka. Wsypujemy 6 łyżeczek cappuccino i pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia sie składników. NIE GOTUJEMY !!! Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc. Musi być bardzo dobrze schłodzone. Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. Kremem tym smarujemy blaty. Na wierzch kładziemy śmietankę ubitą ze śmietan fixem i cukrem pudrem. Posypujemy startą czekoladą.Smacznego !!!!
Tort cappuccino
Etap 1biszkopt po wyjęciu z piekarnika
Tort cappuccino
Etap 2jeden z blatów posmarowany kremem
Tort cappuccino
torcik po złożeniu w całość czeka na udekorowanie śmietanką
Tort cappuccino
kawałeczek tortu pokazany w przekroju