Sposób przygotowania:
Tort chałwowy
Biszkopt: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem (tylko dno) i pieczemy ok. 55 minut w temperaturze 170-180 stopni. Krem: Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Masło ucieramy na puszystą masę stopniowo dodając pokruszoną chałwę. Do masy maślano - chałwowej ciągle ucierając dodajemy masę jajeczną. Na koniec dodajemy spirytus, chwilę ucieramy. Krem schładzamy w lodówce przez ok. 10 minut. Biszkopt kroimy na 3 krążki i skrapiamy każdy krążek wódką. Pierwszy krążek kładziemy na paterze i wykładamy galaretkę wiśniową. Powierzchnię wyrównujemy i kładziemy drugi krążek. Kładziemy ok. 1/3 kremu, powierzchnię wyrównujemy i przykrywamy ostatnim krążkiem. Boki i wierzch tortu pokrywamy kremem, pozostawiając część kremu do dekoracji. Powierzchnię wyrównujemy. Pozostały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy dowolnie tort. Sezamki drobno kruszymy i obsypujemy bok tortu i ewentualnie ozdabiamy również wierzch tortu. SMACZNEGO!
marietta