Sposób przygotowania:
Tort piernikowo-bezowo-chałwowyPieczenie piernika
Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i kakao, podgrzewamy razem, dokładnie mieszając. Po zestawieniu z ognia dodajemy mleko.
Jajka ubijamy, dodajemy cukier. Miksujemy z masą miodowo - kakaową.
Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, przyprawę do piernika.
Składniki mokre miksujemy z suchymi (krótko, do połączenia składników).
Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy do suchego patyczka (35-40 minut) w 180 st.C. Studzimy.
Ostudzone ciasto kroimy na dwa blaty, każdy delikatnie nasączamy nalewką.
Przygotowanie bezy
Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Beza musi być lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Na blasze kładziemy papier do pieczenia, rysujemy okrąg, wykładamy bezę.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, po czym natychmiast obniżamy temperaturę do 150 st.C. Suszymy bezę 50 minut.
Przygotowanie masy chałwowej
Żółtka ubijamy na parze, aby były puszyste. Dodajemy pokruszoną chałwę, masło, nalewkę, miksujemy. Na koniec dodajemy wiśnie suszone.
Przekładanie tortu
Na pierwszym blacie piernikowym rozsmarowujemy dżem, a na nim połowę kremu chałwowego.
Układamy bezę. Wykładamy drugą połowę kremu. Na wierzch wykładamy drugi blat piernikowy.
Przygotowanie polewy
Czekoladę siekamy. Kremówkę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, mieszamy energicznie, aż czekolada dokładnie się rozpuści.
Wykończenie tortu
Wierzch i brzegi tortu pokrywamy polewą czekoladową. Tort dekorujemy według uznania.
Ja wykorzystałam do tego czekoladę z wzorkami wykonaną przy użyciu folii transferowej do czekolady.
Śnieżynki na boki tortu oraz choinkę zrobiłam z masy cukrowej. Wykorzystałam też gotowe małe śnieżynki cukrowe.