Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 652]

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Typowe bożonarodzeniowe ciasto to piernik. Smakuje doskonale zarówno w najprostszej postaci, jak też we wzbogaconych wersjach. Ja zdecydowałam się na tort z piernika przekładanego kremem chałwowym i dżemem. W środku ukryłam chrupiącą bezę.

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy

Na ciasto piernikowe:

Na bezę:

Na krem:

  • 500 g chałwy - u mnie chałwa piernikowo - pomarańczowa
  • 200 g masła
  • 2 kieliszki nalewki z czarnej porzeczki
  • 2 żółtka
  • garść suszonych wiśni

Dodatkowo:

  • nalewka z czarnej porzeczki do nasączenia ciasta
  • 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki
  • 1 tabliczka czekolady + 150 g kremówki + łyżeczka masła na polewę
  • dowolna dekoracja - u mnie czekolada z wzorkami zrobiona za pomocą folii transferowej do czekolady, ozdoby z masy cukrowej, małe śnieżynki z cukru

Sposób przygotowania:

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy

Pieczenie piernika

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy
Do ciasta piernikowego dodałam orzechy włoskie

Masło roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy miód i kakao, podgrzewamy razem, dokładnie mieszając. Po zestawieniu z ognia dodajemy mleko.

Jajka ubijamy, dodajemy cukier. Miksujemy z masą miodowo - kakaową.

Mąkę przesiewamy, dodajemy sodę, proszek do pieczenia, cynamon, imbir, przyprawę do piernika.

Składniki mokre miksujemy z suchymi (krótko, do połączenia składników).

Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie.

Ciasto przelewamy do natłuszczonej tortownicy, pieczemy do suchego patyczka (35-40 minut) w 180 st.C. Studzimy.

Ostudzone ciasto kroimy na dwa blaty, każdy delikatnie nasączamy nalewką.

Przygotowanie bezy

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy
Warstwa bezowa zaskakująco chrupie w torcie

Białka na bezę ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier. Beza musi być lśniąca. Dodajemy sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.

Na blasze kładziemy papier do pieczenia, rysujemy okrąg, wykładamy bezę.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C, po czym natychmiast obniżamy temperaturę do 150 st.C. Suszymy bezę 50 minut.

Przygotowanie masy chałwowej

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy
Do masy chałwowej wykorzystałam chałwę piernikowo - pomarańczową

Żółtka ubijamy na parze, aby były puszyste. Dodajemy pokruszoną chałwę, masło, nalewkę, miksujemy. Na koniec dodajemy wiśnie suszone.

Przekładanie tortu

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy
Blaty piernikowe przełożyłam kremem chałwowym, dżemem i bezą

Na pierwszym blacie piernikowym rozsmarowujemy dżem, a na nim połowę kremu chałwowego.

Układamy bezę. Wykładamy drugą połowę kremu. Na wierzch wykładamy drugi blat piernikowy.

Przygotowanie polewy

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy
Tort polewamy polewą czekoladową

Czekoladę siekamy. Kremówkę podgrzewamy, dodajemy czekoladę i masło, mieszamy energicznie, aż czekolada dokładnie się rozpuści.

Wykończenie tortu

Tort piernikowo-bezowo-chałwowy

Wierzch i brzegi tortu pokrywamy polewą czekoladową. Tort dekorujemy według uznania.

Ja wykorzystałam do tego czekoladę z wzorkami wykonaną przy użyciu folii transferowej do czekolady.

Śnieżynki na boki tortu oraz choinkę zrobiłam z masy cukrowej. Wykorzystałam też gotowe małe śnieżynki cukrowe.

Tagi:

piernik tort