Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Tort chałwowy z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Idealny tort na święta lub urodziny. Biszkopt przełożony kremem chałwowym z kawałkami ananasa. Dzięki dodatkowi ananasa tort nie jest zbyt słodki.

Tort chałwowy z ananasem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort chałwowy z ananasem

Biszkopt

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki octu
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • szczypta soli

Masa

Sposób przygotowania:

Tort chałwowy z ananasem

Biszkopt

Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptę soli ubić mikserem na sztywną pianę. Do białek dodawać porcjami cukier, a następnie dodać żółtka wymieszane wcześniej z octem.
Wymieszać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia.

Do ubitej piany dodawać mąkę z proszkiem na przemian z olejem, mieszając drewnianą łyżką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25- 35 min. Upieczony biszkopt wystudzić z ściąć jego wierzch.

Masa

Plastry ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Syrop pozostawić do nasączenia biszkoptu.

Chałwę drobno pokruszyć. Jajka ubić z cukrem na parze za pomocą miksera aż masa stanie się jasna i puszysta.

Do wystudzonej masy jajecznej dodać kakao oraz kawałki masła i utrzeć mikserem. Następnie do puszystej masy dodać pokruszoną chałwę i ponownie zmiksować masę.

Tort

Biszkopt przekroić na 3 blaty równej grubości. Pierwszy blat nasączyć ok. 2 łyżkami syropu z ananasów i wyłożyć ok. 1/3 masy chałwowej. Na rozsmarowanej masie ułożyć kawałki ananasa.

Przykryć drugim blatem biszkoptowym, również nasączyć syropem z ananasów, rozsmarować 1/3 masy i ułożyć kawałki ananasów. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć syropem i wyłożyć pozostałą masę, którą należy rozsmarować na wierzchu i na bokach tortu.

Tort udekorować kawałkami ananasów i posypać pokruszoną chałwą. Włożyć do lodówki na min. 2 godziny.

Tort chałwowy z ananasem
Kawałek tortu chałwowego z kawałkami ananasa

Tagi:

tort masa ciasto