Sposób przygotowania:
Tort chałwowy z ananasemBiszkopt
Oddzielić białka od żółtek. Białka ze szczyptę soli ubić mikserem na sztywną pianę. Do białek dodawać porcjami cukier, a następnie dodać żółtka wymieszane wcześniej z octem.
Wymieszać mąkę przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodawać mąkę z proszkiem na przemian z olejem, mieszając drewnianą łyżką. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 25- 35 min. Upieczony biszkopt wystudzić z ściąć jego wierzch.
Masa
Plastry ananasa odsączyć i pokroić na kawałki. Syrop pozostawić do nasączenia biszkoptu.
Chałwę drobno pokruszyć. Jajka ubić z cukrem na parze za pomocą miksera aż masa stanie się jasna i puszysta.
Do wystudzonej masy jajecznej dodać kakao oraz kawałki masła i utrzeć mikserem. Następnie do puszystej masy dodać pokruszoną chałwę i ponownie zmiksować masę.
Tort
Biszkopt przekroić na 3 blaty równej grubości. Pierwszy blat nasączyć ok. 2 łyżkami syropu z ananasów i wyłożyć ok. 1/3 masy chałwowej. Na rozsmarowanej masie ułożyć kawałki ananasa.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym, również nasączyć syropem z ananasów, rozsmarować 1/3 masy i ułożyć kawałki ananasów. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć syropem i wyłożyć pozostałą masę, którą należy rozsmarować na wierzchu i na bokach tortu.
Tort udekorować kawałkami ananasów i posypać pokruszoną chałwą. Włożyć do lodówki na min. 2 godziny.