Sposób przygotowania:
Tort z masą chałwową
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.
Masa: Z przewidzianej ilości mleka odlać połowę, przelać do rondelka i dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka dobrze rozmieszać mąkę oraz żółtka. Mieszankę przelać do gotującego mleka i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch. Do miski przełożyć miękką margarynę i utrzeć ją na delikatny krem. Następnie po łyżce dodawać budyń cały czas miksując. Na koniec partiami dodawać chałwę caly czas mieszając.
Wykonanie: We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić. Na paterze położyć pierwszy krążek biszkoptu i nasączyć go kawą. Rozsmarować połowę kremu, nałożyć drugi krążek biszkoptu i znów go nasączyć. Nałożyć resztę kremu i położyć ostatni kawałek biszkoptu i także go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na szybce i zostawić do stwardnienia. Na chwilę przed ostatecznym stwardnieniem nożem zrobić grube wiórki czekoladowe. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Śmietankę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, z wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki. Na środku ułożyć wiórki czekolady. Wokół tortu ułożyć biszkopty i zawiązać wstążkę. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Masa: Z przewidzianej ilości mleka odlać połowę, przelać do rondelka i dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka dobrze rozmieszać mąkę oraz żółtka. Mieszankę przelać do gotującego mleka i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch. Do miski przełożyć miękką margarynę i utrzeć ją na delikatny krem. Następnie po łyżce dodawać budyń cały czas miksując. Na koniec partiami dodawać chałwę caly czas mieszając.
Wykonanie: We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić. Na paterze położyć pierwszy krążek biszkoptu i nasączyć go kawą. Rozsmarować połowę kremu, nałożyć drugi krążek biszkoptu i znów go nasączyć. Nałożyć resztę kremu i położyć ostatni kawałek biszkoptu i także go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na szybce i zostawić do stwardnienia. Na chwilę przed ostatecznym stwardnieniem nożem zrobić grube wiórki czekoladowe. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Śmietankę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, z wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki. Na środku ułożyć wiórki czekolady. Wokół tortu ułożyć biszkopty i zawiązać wstążkę. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Smacznego!
marietta