monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1290]

Tort z masą chałwową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na przestrzeni trzech dni miałam zamówienie na 2 torty i to pierwszy z nich:) Jubilatka była zaskoczona,że tort z masą chałwową nie jest przesłodzony bo takie miała przekonanie o takim kremie. Spróbujcie sami, zapraszam:)

Tort z masą chałwową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort z masą chałwową

 

 

 

  • Nasączenie:
  • 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki wrzątku

 

  • Dekoracja:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 400 g kremówki
  • 1 śmietan-fin
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 26 podłużnych biszkoptów

 

  • Tortownica 22 cm

 

Sposób przygotowania:

Tort z masą chałwową
Biszkopt: Obie mąki przesiać, dodać proszek oraz kakao. Wymieszać. Odłożyć na bok.Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodawać po 1 żółtku i cały czas ubijać. Na koniec partiami dodawać suche składniki i wymieszać delikatnie. Przelać do tortownicy i piec w 180 st około 25-30 minut do suchego patyczka. Ostudzić, wyjąć z tortownicy i zostawić na drugi dzień. Następnego dnia przekroić poprzecznie na 3 krążki.

Masa: Z przewidzianej ilości mleka odlać połowę, przelać do rondelka i dodać cukier, zagotować. W reszcie mleka dobrze rozmieszać mąkę oraz żółtka. Mieszankę przelać do gotującego mleka i cały czas mieszając gotować aż do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia. Przykryć folią aby nie utworzył się kożuch. Do miski przełożyć miękką margarynę i utrzeć ją na delikatny krem. Następnie po łyżce dodawać budyń cały czas miksując. Na koniec partiami dodawać chałwę caly czas mieszając.

Wykonanie: We wrzątku rozpuścić kawę, ostudzić. Na paterze położyć pierwszy krążek biszkoptu i nasączyć go kawą. Rozsmarować połowę kremu, nałożyć drugi krążek biszkoptu i znów go nasączyć. Nałożyć resztę kremu i położyć ostatni kawałek biszkoptu i także go nasączyć. Odłożyć do lodówki na całą noc. Dekoracja: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na szybce i zostawić do stwardnienia. Na chwilę przed ostatecznym stwardnieniem nożem zrobić grube wiórki czekoladowe. Kremówkę ubić na sztywno z zagęstnikiem i cukrem pudrem. Śmietankę rozsmarować na wierzchu i bokach tortu, z wierzchu zrobić dekoracyjne rozetki. Na środku ułożyć wiórki czekolady. Wokół tortu ułożyć biszkopty i zawiązać wstążkę. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Smacznego!
Tort z masą chałwową
w mleku roztrzepać żółtka a potem dodać mąkę
Tort z masą chałwową
margarynę utrzeć mikserem na puszysty krem
Tort z masą chałwową
do masy budyniowej dodać chałwę i miksować
Tort z masą chałwową
na nasączony biszkopt nałozyć krem i rozsmarować