kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Tort chocolate chip cookie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W nowym roku wszyscy nagle przypominają sobie, że chcą być fit. A co ja na to??? Kroją sobie kolejną porcję pysznego tortu bo fit trzeba być cały rok a nie tylko w styczniu :)

Tort chocolate chip cookie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort chocolate chip cookie

 

  • biszkopt:
  • 6 białek
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru trzcinowego
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki kropelek czekoladowych chocolate chip

 

  • krem:
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g białej czekolady
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 125 g serka mascarpone
  • polewa czekoladowa:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 ml słodkie śmietanki 30%
  • 4 łyżki płynnego miodu

 

  • ponadto:
  • 50 ml naparu z kawy do nasączenia
  • ciasteczka, kawałki czekolady, chocolate chip do ozdobienia

Sposób przygotowania:

Tort chocolate chip cookie

ETAP 1:

Przygotuj tortownicę o średnicy 16 cm, dno i boki wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 160 stopni ( u mnie termoobieg).

Przygotuj biszkopt. Białka ubij na sztywno w misie miksera. Do ubitych białek dodawaj po łyżce cukru trzcinowego oraz po jednym żółtku.

Nie przerywaj ubijania. Masa jajeczna musi być dobrze napowietrzona i lśniąca. Do masy jajecznej dodaj łyżkę oleju, delikatnie wymieszaj ręczną trzepaczką. Następnie dodawaj po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Mieszaj delikatnie ręczną trzepaczką tak aby nie naruszyć struktury biszkoptu. Na końcu wsyp chocolate chip i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do tortownicy, wyrównaj wierzch. Piecz przez 30 minut.

Gotowe, jeszcze gorące ciasto upuść na blat lub inną płaską powierzchnię z wysokości ok 10-20 cm. Dzięki temu usuniesz nadmiar powietrza i ciasto będzie miało równy wierzch. Biszkopt wystudź, następnie przekrój na 3 blaty i naponczuj kawą.

Przygotuj krem: śmietankę podgrzej w rondlu, nie gotuj jej. Do gorącej śmietanki wrzuć połamaną mleczną oraz białą czekoladę. Odczekaj chwilę aż czekolada zacznie się topić, dokładnie wymieszaj i odstaw masę aby trochę przestygła.

Przestygniętą masę schładzaj przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie ubij ją mikser tak aby podwoiła objętość. Do masy dodaj schłodzony serek mascarpone i zmiksuj całość. Gotowym kremem przełóż blaty oraz posmaruj boki i wierzch ciasta.

Ciasto wstaw do lodówki, a w tym czasie przygotuj polewę. Śmietankę, miód oraz połamaną na kawałki deserową czekoladę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż czekolada się rozpuści.

Zdejmij rondelek z ognia, dokładnie wymieszaj, przestudź polewę. Przestudzoną polewą oblej wierzch tortu, a następnie udekoruj go ciasteczkami, czekoladkami oraz chocolate chips. Tort przechowuj w lodówce.

Tort chocolate chip cookie
Biszkoptowy tort z chocolate chip z kremem z białej i mlecznej czekolady