Sposób przygotowania:
Tort czarny las z wiśniami
Białka ubić na sztywną pianę i dodać ubijając 17 dag cukru pudru. Przesianą mąkę wymieszać z połową czekolady roztopioną w wodzie (1/2 szklanki) na gładką masę, delikatnie wymieszać pianę z białek z masą i nałożyć do dobrze wysmarowanej masłem tortownicy. Piec 20 minut w gorącym piekarniku, wystudzić i wyjąć z tortownicy. Ubić połowę śmietany, dodać pozostały cukier i wiśniówkę, nastepnie żelatynę, uprzednio namoczoną w wodzie, zagotowaną i ostudzoną oraz pozostałą płynną smietanę. Tort przekroić poziomo na 3 części. Cześć spodnią przybrać 3/4 ilości osączonych wiśni i przykryć 1/3 masy śmietanowej. Nałożyć drugą część tortu, posmarować 1/3 masy śmietanowej i przykryć ostatnią częścią ciasta. wierzch i boki tortu posmarować resztą masy i przybrać pozostałymi wiśniami oraz kawałeczkami czekolady. Wstawić do lodówki na 2 godziny .
marietta