jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Tort czarny las z wiśniami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

tort na wieksze okazje dla dzieci i dorosłych

Tort czarny las z wiśniami

Składniki:

Tort czarny las z wiśniami

 

  • 30 dag cukru pudru
  • 6 białek
  • 15 dag mąki
  • 1 litr śmietany kremowej
  • 1 kieliszek wiśniówki
  • 50 dag drylowanych, ugotowanych i odcedzonych wiśni
  • 10 dag czekolady
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania:

Tort czarny las z wiśniami
Białka ubić na sztywną pianę i dodać ubijając 17 dag cukru pudru. Przesianą mąkę wymieszać z połową czekolady roztopioną w wodzie (1/2 szklanki) na gładką masę, delikatnie wymieszać pianę z białek z masą i nałożyć do dobrze wysmarowanej masłem tortownicy. Piec 20 minut w gorącym piekarniku, wystudzić i wyjąć z tortownicy. Ubić połowę śmietany, dodać pozostały cukier i wiśniówkę, nastepnie żelatynę, uprzednio namoczoną w wodzie, zagotowaną i ostudzoną oraz pozostałą płynną smietanę. Tort przekroić poziomo na 3 części. Cześć spodnią przybrać 3/4 ilości osączonych wiśni i przykryć 1/3 masy śmietanowej. Nałożyć drugą część tortu, posmarować 1/3 masy śmietanowej i przykryć ostatnią częścią ciasta. wierzch i boki tortu posmarować resztą masy i przybrać pozostałymi wiśniami oraz kawałeczkami czekolady. Wstawić do lodówki na 2 godziny .

Tagi:

czekolada