Sposób przygotowania:
Czarny las- pyszne ciasto
Przygotować niezbędne składniki na ciasto. Jajka sparzyć wrzącą wodą, mąkę przesiać na drobnym sicie. Oddzielić żółtka od białek.Żółtka zmiksować mikserem wraz z cukrem na gładką i jednolitą masę. Białka przełożyć do wysokiego naczynia i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, piana nie powinna wydostać się poza naczynie po zmiksowaniu jej. Do żółtek dodać sok z cytryny, mąkę wymieszaną z kakao pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. Blaszkę prostokątną wysmarować tłuszczem i posypać mąką pszenną. Ciasto włożyć na blaszkę i wstawić do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190- 200 stopni C i piec około 50-45 minut. Wyjąć i ostudzić ciasto. W dalszej kolejności należy odcedzić wiśnie z kompotu. Żelatynę dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić żelatynę. Śmietanę ubić na sztywną masę, dodając pod koniec ubijania cukier puder oraz żelatynę. Biszkopt dobrze nasączyć sokiem wymieszanym z wiśni, następnie posmarować dżemem wiśniowym, poukładać wiśnie na sam wierzchnałożyć grubą warstwę dobrze ubitej śmietany. Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych otworach, obsypać boki wierzch ciasta. Ciasto schłodzić przez kilka w lodówce.
marietta