zielonykoralik

zielonykoralik

Szef Kuchni
[Przepisów: 62]

Ciasto czarny las z wisienkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto czarny las z wisienkami, z pysznym kremem czekoladowym z wisienkami w środku, a na wierzchu ubita śmietana.

Ciasto czarny las z wisienkami

Składniki:

Ciasto czarny las z wisienkami

 

  • Masa czekoladowa:
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej 70%
  • 1 łyżeczka żelatyny, którą rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody
  • wiśnie kandyzowane ok 30szt
  • 1/2 litra śmietany 30% schłodzonej

 

  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 łyżeczka żelatyny, którą rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody
  • 3 łyżki cukru pudru

 

  • Biszkopt
  • 4 jajka całe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciasto czarny las z wisienkami
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. W jednej misce ubijamy jajka ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie wlewamy żółtka, mąkę wsypujemy, proszek do pieczenia i kakao. Całość mieszamy. Wlewamy gotowe ciasto do foremki i pieczemy przez 20 min w temp. 200 stopni. Gotowe należy wystudzić i przekroić na pół. Masa czekoladowa: Czekoladę należy rozpuścić. Śmietanę 30% ubić na sztywno, pod koniec wlać żelatynę, czekoladę, wsypać kakao i cukier. Wrzucić wiśnie i delikatnie wymieszać. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić i pod koniec należy dodać żelatynę i cukier. Na rozkrojony biszkopt smarujemy jedną warstwę masy czekoladowej, druga warstwa biszkoptu i masa śmietankowa. Do lodówki do stężenia i można wcinać. Smacznego