Sposób przygotowania:
Tort czekoladowyETAP 1:
Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier i miksować do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodawać po jednym żółtku i zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao i przesypać do ubitych jajek. Wymieszać. Przelać do formy o średnicy 20 cm i upiec do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.
Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i wymieszać. Wystudzić. Można wymieszać z alkoholem.
Śmietanę podgrzać. Wsypać połamaną czekoladę i pokrojone batoniki. Odczekać 2-3 minuty i wymieszać do połączenia. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Następnie ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Dodać nutellę i ponownie wymieszać.
Blaty biszkoptu ponczować kawą, smarować dżemem i kremem czekoladowym. Kremem posmarować też boki i wierzch tortu. Udekorować dowolnie, u mnie gwiazdkami czekoladowymi.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
SylaUla napisał(a):