WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Tort czekoladowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Tort czekoladowy na puszystym kakaowym biszkopcie, nasączony kawą, przełożony dżemem wiśniowym i mocno czekoladowym kremem.

Tort czekoladowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Tort czekoladowy

Biszkopt

  • 5 jaj
  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 170g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżki kakao naturalnego
  • szczypta soli

Krem

  • Krem:
  • 600ml śmietany 30%
  • 500g serka mascarpone
  • 100g batoników Milky Way
  • 150g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki nutelli
  • kilka łyżek dżemu wiśniowego

Nasączenie

  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub inki
  • 3 łyżeczki cukru
  • 200ml wody
  • opcjonalnie kieliszek wódki lub likieru

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy

ETAP 1:

Jajka podzielić na białka i żółtka. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wsypać cukier i miksować do uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodawać po jednym żółtku i zmiksować do połączenia. Mąkę wymieszać z proszkiem i kakao i przesypać do ubitych jajek. Wymieszać. Przelać do formy o średnicy 20 cm i upiec do suchego patyczka w 180 stopniach. Wystudzić i przekroić na 3 blaty.

Kawę zalać wrzątkiem, posłodzić i wymieszać. Wystudzić. Można wymieszać z alkoholem.

Śmietanę podgrzać. Wsypać połamaną czekoladę i pokrojone batoniki. Odczekać 2-3 minuty i wymieszać do połączenia. Schłodzić przez 12 godzin w lodówce. Następnie ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, wymieszać. Dodać nutellę i ponownie wymieszać.

Blaty biszkoptu ponczować kawą, smarować dżemem i kremem czekoladowym. Kremem posmarować też boki i wierzch tortu. Udekorować dowolnie, u mnie gwiazdkami czekoladowymi.

Tort czekoladowy
Tort czekoladowy po zlożeniu przed otynkowaniem boków
Tort czekoladowy
Pierwsza warstwa kremu rozsmarowana na torcie
Tort czekoladowy
Pierwszy blat biszkoptu posmarowany dżemem
Tort czekoladowy
Krem czekoladowy w trakcie miksowania w misce
Tort czekoladowy