Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijając. Dodajemy żółtka i ubijamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy jajecznej. Mieszamy a potem 2/3 masy wykładamy do dużej okrągłej formy a pozostałą do mniejszej formy(możemy również do dużej ale wtedy musimy wyciąć z biszkoptu równe koło na drugie piętro tortu). Pieczemy biszkopty. Następnie dzielimy na tyle części na ile możliwe. Najlepiej duży na trzy a mały na dwie części. Masło ucieramy na puszysto z cukrem. Dodajemy masę kajmakową. A następnie przestudzoną, roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. Masę studzimy. Biszkopty nasączamy kawą i smarujemy dżemem, przekładamy kremem. Następnie robimy drugie piętro w ten sam sposób. Dekorujemy całość masą, biszkoptami, kakaem oraz wiórkami czekoladowymi. Chłodzimy.
marietta