mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Tort czekoladowy z konfiturą morelową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny tort bardzo czekoladowy z konfiturą morelową

Tort czekoladowy z konfiturą morelową

Składniki:

Tort czekoladowy z konfiturą morelową

 

  • CIASTO:
  • 150g czekolady
  • 100g masła
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 6 jajek
  • 16g cukru wanilinowego
  • 10 łyżek mąki
  • 8 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA:
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 200g masła
  • 100g likieru pomarańczowego
  • 500g konfitury morelowej
  • papier do pieczenia

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z konfiturą morelową
Piekarnik rozgrzać do 145stopni. PRZYGOTOWAĆ CIASTO: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodać żółtka i letnią czekoladę. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie połączyć z masłem. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem. Wylać na nie ciasto. Piec 15 minut, podwyższyć temperaturę do 170stopni i piec jeszcze 30minut. PRZYGOTOWAĆ GOTOWY TORT: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć z miękkim masłem i likierem na pulchną masę. Ciasto wystudzić, przekroić tak aby powstały 3placki. Przełożyć konfiturą morelową, dookoła wysmarować masą czekoladową, dowolnie udekorować.