Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z konfiturą morelową
Piekarnik rozgrzać do 145stopni. PRZYGOTOWAĆ CIASTO: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ucierając dodać żółtka i letnią czekoladę. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Całość delikatnie połączyć z masłem. Tortownicę o średnicy 25cm wyłożyć papierem. Wylać na nie ciasto. Piec 15 minut, podwyższyć temperaturę do 170stopni i piec jeszcze 30minut. PRZYGOTOWAĆ GOTOWY TORT: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, utrzeć z miękkim masłem i likierem na pulchną masę. Ciasto wystudzić, przekroić tak aby powstały 3placki. Przełożyć konfiturą morelową, dookoła wysmarować masą czekoladową, dowolnie udekorować.