lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Tort czekoladowo - wiśniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo smaczny tort czekoladowo- wiśniowy

Tort czekoladowo - wiśniowy

Składniki:

Tort czekoladowo - wiśniowy

 

 

  • 3 łyżki likierem wiśniowego
  • 1/2 tabliczki czekolady
  • 2 łyżki dżemu wiśniowego
  • 1/4 margaryny

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowo - wiśniowy
CIASTO: Białka ubić na sztywną pianę. W następnej kolejności cały czas ubijając dodać cukier raz cukier wanilinowy, a później wcześniej oddzielone żółtka. Całość dobrze wymieszać razem. DO piany dodać wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i budyniem o smaku czekoladowym. Wszystko razem dobrze wymieszać. Tortownicę wysmarować bardzo dokładnie margaryną, a w następnej kolejności wlać do niej zrobione ciasto, Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni przez około 35- 40 minut. MASA: Żelatynę należy rozpuścić w dwóch łyżkach gorącej wody. Śmietanę dobrze ubić, a później dodać do niej cukier puder oraz rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę. Składniki dobrze wymieszać ze sobą. Upieczone ciasto przekroić na dwie części i każdy z nich namoczyć likierem wiśniowym i posmarować dżemem wiśniowym. Pomiędzy dwa spody umieścić połowę zrobionej masy oraz wiśnie i dać również masę na sam wierzch tortu. Czekoladę strzeć na tarce z grubymi oczkami i posypać tort z wierzchu. Tort można ozdobić jeszcze wisienkami. Smacznego!