Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Pyszny domowy tort z gorzką czekoladą, masą z kaszy manny i owocami świetnie sprawdzi się na niejedynych urodzinach.

Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy

 

  • 1 l kompotu z wiśni
  • 500 ml mleka
  • 5 duże lyżki kaszy manny
  • 200 g miękkiego masła
  • galaretka czerwona
  • powidła malinowe
  • 300-350 ml smietanki 36%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1 biszkopt tortowy (lub 3 spody biszkoptowe)
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy
Na mleku gotujemy kaszę mannę z dodatkiem 2 łyżek cukru, studzimy. Masło ucieramy na puch, dodajemy ostudzoną kaszę mannę i miksujemy do połączenia. Owoce odcedzamy z kompotu, do kompotu dolewamy wodę aby było około 400 ml, zagotowujemy, wsypujemy galaretkę i rozpuszczamy ją w kompocie, odstawiamy by zaczęła tężeć. Biszkopt przekrawamy na 3 blaty, na dolny blat nakładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką i przykrywamy kolejnym blatem. Kolejny brat smarujemy konfitura malinową. Nakładamy masę z kaszy manny i przykrywamy trzecim blatem. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy do ostudzenia musi być zimna. Zimną śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem, dolewamy zimną żelatynę. Masą śmietanową okładamy z zewnątrz tort. Czekoladę ścieramy na tarce. Obsypujemy tort czekoladą. Dekorujemy pozostałą śmietaną wg uznania.
Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy
Etap 1 na pierwszy blat nakładamy owoce z galaretką
Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy
Etap 2 nakładamy drugi blat i smarujemy konfitura malinową
Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy
Etap 3 na maliny nakładamy masę z kaszy manny
Tort urodzinowy wiśniowo - malinowy
Etap 4 tort smarujemy masą śmietanową i dekorujemy czekoladą