Sposób przygotowania:
Tort czekoladowy z bananami.
Miękkie masło utrzeć mikserem,aż powstanie puszysta masa. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej,następnie przestudzić i powoli dolewać do masła.Kolejno dodawać żółtka,po- -tem łyżeczkę cukru waniliowego,ciągle ucierając.Białka osobno ubić na pianę,dodając powoli cukier.Pianę po ubiciu dodawać łyżkami do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.Mąkę przesiać do masy i delikatnie wymieszać całość.Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy.Piec godzinę w temp.200 st.C.Po upieczeniu przestudzić i przekroić na pół w krążki,a ponczem posmarować wierzchy krążków.Banany umyć,obrać ze skórek oraz pokroić na plasterki.Ubić na sztywno kremówkę i schłodzić a potem przekładać nią krążki ciasta,a na to kłaść plasterki bananów i znów kłaść łyżkami warstwę bitej śmietany i przykryć krążkiem.Wierzch tortu polać polewą czekoladową, przestudzoną i ozdobić pozostałymi plasterkami bananów,których część odłożyć do dekoracji.
Smakowita