marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Tort czekoladowy z bananami.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Banany umyć,obrać i pokroić na plasterki.Składniki na ciasto wymieszać mikserem,wlać do tortownicy i upiec.Przekroić w krążki.Przekładać.

Tort czekoladowy z bananami.

Składniki:

Tort czekoladowy z bananami.

 

  • 24 dag.gorzkiej czekolady,
  • 24 dag.masła( temp.pokojowa),
  • 6 białek,
  • 16 dag.cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 5 żółtek,
  • 24 dag.mąki pszennej,tortowej,
  • 2-3 łyżki ponczu do posmarowania krążków ciasta,
  • tłuszcz do blachy.
  • Nadzienie:
  • 3-4 pokrojone w plasterki banany,
  • ubita na sztywno kremówka(30%),
  • śmietan-fix do kremówki,
  • Polewa czekoladowa do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Tort czekoladowy z bananami.
Miękkie masło utrzeć mikserem,aż powstanie puszysta masa. Czekoladę połamać i rozpuścić w kąpieli wodnej,następnie przestudzić i powoli dolewać do masła.Kolejno dodawać żółtka,po- -tem łyżeczkę cukru waniliowego,ciągle ucierając.Białka osobno ubić na pianę,dodając powoli cukier.Pianę po ubiciu dodawać łyżkami do masy czekoladowej i delikatnie wymieszać łyżką.Mąkę przesiać do masy i delikatnie wymieszać całość.Wlać ciasto do natłuszczonej tortownicy.Piec godzinę w temp.200 st.C.Po upieczeniu przestudzić i przekroić na pół w krążki,a ponczem posmarować wierzchy krążków.Banany umyć,obrać ze skórek oraz pokroić na plasterki.Ubić na sztywno kremówkę i schłodzić a potem przekładać nią krążki ciasta,a na to kłaść plasterki bananów i znów kłaść łyżkami warstwę bitej śmietany i przykryć krążkiem.Wierzch tortu polać polewą czekoladową, przestudzoną i ozdobić pozostałymi plasterkami bananów,których część odłożyć do dekoracji.