Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Tort dacquoise lepszy niż od Sowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Przepyszny tort bezowy z bitą śmietaną

Tort dacquoise lepszy niż od Sowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Tort dacquoise lepszy niż od Sowy

 

  • Składniki- 2 bezy
  • 6 białek
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka białego octu winnego
  • szczypta soli
  • 8 suszonych daktyli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Tort dacquoise lepszy niż od Sowy
Przygotowanie bezy: Przygotowanie rozpoczynamy od narysowania na papierze do pieczenia dwóch kół- najlepiej odrysować od tortownicy (23 cm średnicy) i umieścić je na dwóch blachach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu a następnie dodawać po łyżeczce cukru cały czas miksując. Biała trzeba ubijać do momentu aż będą sztywne i błyszczące. Dodać pokrojone na małe części daktyle i wszystko razem delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowany papier i wstawić, dwie blachy jedna na górze druga na dole, do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowanie kremu: W jednej misce wymieszać serek mascarpone oraz masę krówkową natomiast w drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem (należy uważać żeby nie przebić). Obie masy delikatnie łączymy - ubitą kremówkę dodajemy do serka. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz daktyle. Przygotowanie tortu: Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy krem przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki
Tort dacquoise lepszy niż od Sowy
A tak wygląda w całości...zachwyci niejednego smakosza :)

Tagi:

bezy beza