Sposób przygotowania:
Tort dacquoise lepszy niż od Sowy
Przygotowanie bezy: Przygotowanie rozpoczynamy od narysowania na papierze do pieczenia dwóch kół- najlepiej odrysować od tortownicy (23 cm średnicy) i umieścić je na dwóch blachach. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać łyżeczkę octu a następnie dodawać po łyżeczce cukru cały czas miksując. Biała trzeba ubijać do momentu aż będą sztywne i błyszczące. Dodać pokrojone na małe części daktyle i wszystko razem delikatnie wymieszać. Wyłożyć na wcześniej przygotowany papier i wstawić, dwie blachy jedna na górze druga na dole, do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na 5 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i piec 90 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku. Przygotowanie kremu: W jednej misce wymieszać serek mascarpone oraz masę krówkową natomiast w drugiej misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem (należy uważać żeby nie przebić). Obie masy delikatnie łączymy - ubitą kremówkę dodajemy do serka. Na koniec dodajemy posiekane orzechy włoskie oraz daktyle. Przygotowanie tortu: Na jednym z blatów bezowych rozprowadzamy krem przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy kakao wymieszanym z cukrem pudrem. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki
marietta
gosia56
hemoglobina
angel29