krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort Delicja

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo dobre polecam wszystkim

Tort Delicja

Składniki:

Tort Delicja

 

  • ciasto:
  • 6 jajek, 25 dag cukru, 9 Å‚yżek wody, 20 dag
  • mÄ…ki, 1 dag proszku do pieczenia KASIA
  • krem:
  • 5 żółtek, 1/2 I mleka, I opakowanie
  • budyniu waniliowego lub Å›mietankowego,
  • 5 Å‚yżek cukru, 1 opakowanie galaretki
  • ananasowej lub pomaraÅ„czowej,
  • 25 dag Kasi, I szklanka wrzÄ…tku
  • wierzch:
  • 2 opakowania pomaraÅ„czowych
  • žDelicji", 5Og wódki, 1 puszka ananasów,
  • 2 opakowania galaretki ananasowej
  • lub pomaraÅ„czowej, 5 dag rodzynek
  • do naponczowania:
  • 3/4 szklanki mocnej herbaty, 2 Å‚yżeczki
  • cukru, 50 g rumu lub wódki, I Å‚yżeczka
  • soku z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Tort Delicja
1.Å»óÅ‚tka u trzeć z cukrem. Dodawać po Å‚yżce wodÄ™, na zmianÄ™ z mÄ…ka
wymieszana z proszkiem do pieczenia, Na koniec dodać ubita, pianę.
2.Ciasto wlać do posmarowanej KASIĄ i posypanej mąka tortownicy,
wstawić do piekarnika nagrzanego do i 70-J SÓ^C i upiec na sÅ‚omkowy
kolor.
3.W 5 szklankachwrzÄ…tkurozpuÅ›cić 2 galaretki.Sok z ananasów
uzupełnić wodą do objętości 1 szklanki. Podgrzać i w gorącym rozpuścić
pozostałą galaretkę.
4.Mleko zagotować z cukrem. Å»óttka wymieszać z 1 Å‚yżeczka mleka
i budyniowym proszkiem, dodać do wrzącego mleka, Ostudzić.
5.KASIĘ utrzeć na pianę i dodawać do niej po łyżce zimnego budyniu.
Ucierać do czasu powstania jednolitej masy. Do masy budyniowej
dodawać po łyżce ostudzonej galaretkiz soku ananasowego. Uważać,
aby masa się nie zwarzyła!
6.Przekroić biszkopt na póÅ‚,naponczować. Na jednej części roz-
smarować połowę kremu budyniowego, a na nim rozłożyć ananas}'.
Przykryć drugim krążkiem i posmarować pozostałym kremem. Ma
wierzchu uÅ‚ożyć biszkopt}' „Delicje" namoczone wczeÅ›niej w alkoholu.
Posypać rodzynkami i zalać tężejącą galaretką.