edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Tort dla Marzanny

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Słodki prezent z okazji okrągłego jubileuszu

Tort dla Marzanny Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort dla Marzanny

 

  • gotowy (kupny) ciemny potrójny blat biszkoptowy o średnicy 24 cm
  • słoiczek wiśni ( u mnie według przepisu https://gotujmy.pl/wisnie-we-wlasnym-soku,przepisy,125453.html )
  • 3 szklanki śmietanki kremówki 36% (u mnie Łowicz)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny instant
  • ok. 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
  • czekoladowe serduszka do ozdoby

Sposób przygotowania:

Tort dla Marzanny
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w jak najmniejszej ilości wrzątku, dodawać gorącą do śmietany, bez przerwy ubijając. Pierwszy blat posmarować ubitą śmietaną, powkładać w nią połowę dokładnie osączonych wiśni, przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo jak z pierwszym. Przykryć ostatnim blatem. Całość wyrównać, wierzch i boki posmarować śmietaną. Czekoladę zetrzeć na tarce, posypać nią boki tortu. Pozostałą śmietanę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobna końcówką i wycisnąć na wierzch serduszka lub dowolne kształty. Przybrać czekoladowymi serduszkami. Wolne przestrzenie pomiędzy ozdobami ze śmietany obsypać resztką startej czekolady. Odstawić do schłodzenia.
Tort dla Marzanny
Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
Tort dla Marzanny
Pierwszy blat posmarować ubitą śmietaną, powkładać w nią jak największą ilość dokładnie osączonych wiśni.
Tort dla Marzanny
W tym momencie zabrakło mi śmietany i musiałam jej jeszcze dorobić.
Tort dla Marzanny
Etap 4

Tagi:

czekolada