iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Tort dwusmakowy z budyniem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jest smaczny szczególnie dwa dni po przygotowaniu gdy upieczone placki zmiękną. Pieczenie placków zajmuje trochę czasu, ale smak wynagradza nam trud.

Tort dwusmakowy z budyniem

Składniki:

Tort dwusmakowy z budyniem

 

  • Spód
  • 3 białka,
  • 50 gram zmielonych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru.
  • Masa budyniowa:
  • 1 budyń,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1,5 szklanki mleka.
  • Masa śmietanowa:
  • 1 litr śmietany 36%,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • łyżka żelatyny.
  • Dekoracja:
  • wiórki kokosowe oraz barwniki.

 

Sposób przygotowania:

Tort dwusmakowy z budyniem
Białka należy ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy cukier i ubijamy dalej. Wsypujemy orzechy oraz mąkę. Masę należy wymieszać i wyłożyć do okrągłej blaszki średniej wielkości. Pieczemy placek 15 minut w temp. 180 stopni. Należy upiec cztery takie spody. Składniki podane były na jeden spód. Budyń gotujemy na mleku z dodatkiem cukru u studzimy. Śmietanę powinniśmy ubić na sztywno z cukrem pudrem. Chłodzimy 10 minut. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Gdy ostygnie to dodajemy do śmietany. Każdy spód przekładamy obydwoma kremami. Dekorujemy kremem białym i wiórkami. Chłodzimy.