szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Tort z daktylami i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Tort z daktylami i migdałami jest bardzo eleganckim ciastem.

Tort z daktylami i migdałami

Składniki:

Tort z daktylami i migdałami

 

  • 80 gram masła
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • sól
  • 5 jajek
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 10 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku dopieczenia
  • 10 daktyli
  • 100 gram mielonych migdałów
  • mąka i masło do formy
  • KREM
  • 2 opakowania budyniu czekoladowego
  • 4 łyżki cukru
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 250 gram masła
  • 50 gram prażonych migdałów
  • 150 ml kremówki

 

Sposób przygotowania:

Tort z daktylami i migdałami
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli i wmiksować żółtka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, białka ubić na sztywno. Utarte żółtka połączyć z czekoladą i białkami. Delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz mielone migdały i drobno posiekane daktyle. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wierzch wyrównać. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Budyń ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić mieszając. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy wystygnie ubić ją razem z masłem, następnie zmiksować z budyniem. Ciasto przekroić w poprzek, posmarować krążek częścią kremu, przykryć drugim krążkiem i rozsmarować krem na całej powierzchni. Na dolną krawędź przykleić płatki migdałowe. Tort odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.