Sposób przygotowania:
Tort z daktylami i migdałami
Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać szczyptę soli i wmiksować żółtka. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, białka ubić na sztywno. Utarte żółtka połączyć z czekoladą i białkami. Delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia, oraz mielone migdały i drobno posiekane daktyle. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej mąką tortownicy, wierzch wyrównać. Piec około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.Budyń ugotować wg. przepisu podanego na opakowaniu, wystudzić mieszając. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy wystygnie ubić ją razem z masłem, następnie zmiksować z budyniem. Ciasto przekroić w poprzek, posmarować krążek częścią kremu, przykryć drugim krążkiem i rozsmarować krem na całej powierzchni. Na dolną krawędź przykleić płatki migdałowe. Tort odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną.