pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Tort Ferreo Rocher

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mocno czekoladowy i orzechowy tort idealny na Święta. Mocno czekoladowe biszkopty z dodatkiem orzechów przełożony masą czekoladową z dodatkiem wafelków w czekoladzie.

Tort Ferreo Rocher

Składniki:

Tort Ferreo Rocher

Na ciasto:

Masa :

  • 20 dkg czekolady mlecznej
  • 25 dkg płynnej śmietanki 30%-36%
  • 7 dkg masła
  • 7 dkg orzechów laskowych
  • 5 dkg wafelków w czekoladzie (np.prince polo,princessa)

Poncz:

  • 1/2 szkl czarnej herbaty
  • 1/2 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:

Tort Ferreo Rocher
Biszkopt czekoladowy:

Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem do białości.

Ubite białka wmieszać delikatnie do żółtek .Przesianą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną,posiekanymi orzechami,kakaem i proszkiem do pieczenia.Mieszankę z mąki wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (dodawać na 3 razy).

Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać i piec w 180°C do efektu suchego patyczka (około 45 min)

Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.

Wystudzone ciasto przekroić na 3 części (blaty)

Przygotowanie masy:

Czekoladę siekamy na małe kawałki,dajemy do rondelka razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i śmietaną.

Całość podgrzewamy (mieszając regularnie) aż wszystko się rozpuści.

Pozostawić do wystygnięcia a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez około 3 godz.

Orzechy prażymy na suchej patelni aż skórka lekko się przypiecze i zacznie odchodzić od orzecha.Odstawić je do wystygnięcia a następnie obrać ze skórki (pocieramy w rękach,skórka sama odejdzie).

Siekamy orzechy drobno,wafelki kroimy na małe kawałki.

Zimną masę miksujemy do czasu aż ładnie zgęstnieje,dodajemy siekane orzechy i wafelki.Mieszamy.

Przygotować poncz:

Herbatę wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.

Przełożenie tortu:

1 blat ciasta-nasączamy ponczem-masa -2 blat ciasta-nasączenie ponczem-masa-3 blat ciasta-smarujemy ciasto pozostałą masą i dekorujemy np.czekoladkami ferrero rocher lub maltesers.

Tagi:

tort okazje