Sposób przygotowania:
Tort Ferreo Rocher
Biszkopt czekoladowy:
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Ubite białka wmieszać delikatnie do żółtek .Przesianą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną,posiekanymi orzechami,kakaem i proszkiem do pieczenia.Mieszankę z mąki wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (dodawać na 3 razy).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać i piec w 180°C do efektu suchego patyczka (około 45 min)
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części (blaty)
Przygotowanie masy:
Czekoladę siekamy na małe kawałki,dajemy do rondelka razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i śmietaną.
Całość podgrzewamy (mieszając regularnie) aż wszystko się rozpuści.
Pozostawić do wystygnięcia a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez około 3 godz.
Orzechy prażymy na suchej patelni aż skórka lekko się przypiecze i zacznie odchodzić od orzecha.Odstawić je do wystygnięcia a następnie obrać ze skórki (pocieramy w rękach,skórka sama odejdzie).
Siekamy orzechy drobno,wafelki kroimy na małe kawałki.
Zimną masę miksujemy do czasu aż ładnie zgęstnieje,dodajemy siekane orzechy i wafelki.Mieszamy.
Przygotować poncz:
Herbatę wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.
Przełożenie tortu:
1 blat ciasta-nasączamy ponczem-masa -2 blat ciasta-nasączenie ponczem-masa-3 blat ciasta-smarujemy ciasto pozostałą masą i dekorujemy np.czekoladkami ferrero rocher lub maltesers.
Białka oddzielamy od żółtek.Białka ubić na sztywno a żółtka utrzeć z cukrem do białości.
Ubite białka wmieszać delikatnie do żółtek .Przesianą mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną,posiekanymi orzechami,kakaem i proszkiem do pieczenia.Mieszankę z mąki wmieszać delikatnie szpatułką do masy jajecznej (dodawać na 3 razy).
Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać i piec w 180°C do efektu suchego patyczka (około 45 min)
Po upieczeniu odstawić ciasto do wystudzenia.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części (blaty)
Przygotowanie masy:
Czekoladę siekamy na małe kawałki,dajemy do rondelka razem z masłem pokrojonym na małe kawałki i śmietaną.
Całość podgrzewamy (mieszając regularnie) aż wszystko się rozpuści.
Pozostawić do wystygnięcia a następnie dobrze schłodzić w lodówce przez około 3 godz.
Orzechy prażymy na suchej patelni aż skórka lekko się przypiecze i zacznie odchodzić od orzecha.Odstawić je do wystygnięcia a następnie obrać ze skórki (pocieramy w rękach,skórka sama odejdzie).
Siekamy orzechy drobno,wafelki kroimy na małe kawałki.
Zimną masę miksujemy do czasu aż ładnie zgęstnieje,dodajemy siekane orzechy i wafelki.Mieszamy.
Przygotować poncz:
Herbatę wymieszać z cukrem i odstawić do ostygnięcia.
Przełożenie tortu:
1 blat ciasta-nasączamy ponczem-masa -2 blat ciasta-nasączenie ponczem-masa-3 blat ciasta-smarujemy ciasto pozostałą masą i dekorujemy np.czekoladkami ferrero rocher lub maltesers.