Sposób przygotowania:
Tort "Gitara"
Biszkopt: Białka oddzielić od zółtek. Białka ubić z odrobiną soli na sztywna pianę. Dodać cukier, zółtka. Jeszcze przez chwile miksować. Delikatnie łyżką wmieszać do masy jajecznej − mąkę z proszkiem do pieczenia. Ważne aby mieszać w jedną stronę. Na koniec dodac ocet. Włożyć do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Piec 35−40 minut.ostudzić przekroić na 3 częśći. Masa czekoladowa: Żelatynę namoczyć w 100 ml zimnej wody. Budyń ugotować w 500 ml mleka z 5 łyżkami cukru i kawą rozpuszczoną w 3/4 szkl. wody. Dodać do niego Żelatynę i mieszać do rozpuszczenia. Ostudzić. na stole kładziemy pierwszy krążek biszkoptu smarujemy do dżemem (ja użyłam jagodowego,własnego wyrobu) na to krem czekoladowy,nakładamy drugi krązek i postępujemy tak samo jak z pierwszym,tak samo z następnym. wstawiamy do lodówki na najwyższą półke na ok.30 minut wyjmujemy i delikatnie wykrajamy korpus gitary,z tego co wykroiliśmy formujemy trzon do gitary.boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy wierzch−ja używam Pisaków Cukrowych −Dr. Oetkera i stopionej mlecznej czekolady
marietta