krzyssiu_o1995

krzyssiu_o1995

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 348]

Tort Inka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre polecam wszystkim

Tort Inka

Składniki:

Tort Inka

 

  • Ciasto:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki kawy inki (sypkiej)
  • 1i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • Kostka masła
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1całe jajko
  • zapach rumowy
  • kawa inka ok. 3-4 łyżki
  • pół opakowania mleka w proszku

Sposób przygotowania:

Tort Inka
Jajka ubić dobrze z cukrem. Dodać kawę inkę i mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec na złoty kolor.
Przygotować krem:
Kostkę masła dokładnie utrzeć z 4 łyżkami cukru pudru. Powoli dodawać ciagle ucierajac żółtka i jajko, zapach. Na koniec porcjami mleko w proszku oraz kilka łyżek kawy inki.
Przygotować poncz: pół litra przegotowanej wody wymieszać z 3 łyżkami cukru, sokiem z cytryny i 3 łyżkami alkoholu. Biszkopt przekroić nasączyć ponczem, przełożyć masą. Dowolnie udekorować. Odstawić do zastygnięcia