Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Tort jabłkowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Wykonanie tego tortu wbrew pozorom jest naprawdę łatwej nie wymaga żadnych specjalnych

Tort jabłkowy

Składniki:

Tort jabłkowy

 

  • 2 gotowe krążki biszkoptowe

 

 

 

  • 2 żółtka

 

  • szklanka cukru pudru

 

  • łyżka cukru kryształu

 

  • 50 ml żubrówki lub wódki czystej

 

  • torebka galaretki owocowej (najlepiej szybko krzepnącej)

Sposób przygotowania:

Tort jabłkowy
Wykonanie tego tortu wbrew pozorom jest naprawdę łatwej nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Osoby mało wprawne w gotowaniu i pieczeniu nie mają powodu obawiać się, że tort im się nie uda. Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko od cisnąć z nich sok do garnuszka. Do soku dolać 3-4 łyżki przegotowanej wody, alkohol, wsypać cukier i wymieszać. Miękkie masło utrzeć (najlepiej mikserem) z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, następnie starannie wy mieszać z jabłkami. Krążek ciasta włożyć do tortownicy średniej wielkości, nasączyć połową przygotowanego płynu i równomiernie pokryć połową kremu. Na kremie ułożyć drugi krążek biszkoptu, lekko go przycisnąć, nasączyć resztą płynu i posmarować pozostałym kremem. Zalać torcik krzepnącą galaretką i wstawić, co najmniej na 2 godz. do lodówki. Kroić na porcje nożem maczanym w gorącej wodzie. 100 g - 180 kcal.