Sposób przygotowania:
Tort jabłkowy
Wykonanie tego tortu wbrew pozorom jest naprawdę łatwej nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Osoby mało wprawne w gotowaniu i pieczeniu nie mają powodu obawiać się, że tort im się nie uda. Przyrządzić galaretkę według przepisu na opakowaniu i odstawić do ostygnięcia. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i lekko od cisnąć z nich sok do garnuszka. Do soku dolać 3-4 łyżki przegotowanej wody, alkohol, wsypać cukier i wymieszać. Miękkie masło utrzeć (najlepiej mikserem) z cukrem pudrem i żółtkami na puszystą masę, następnie starannie wy mieszać z jabłkami. Krążek ciasta włożyć do tortownicy średniej wielkości, nasączyć połową przygotowanego płynu i równomiernie pokryć połową kremu. Na kremie ułożyć drugi krążek biszkoptu, lekko go przycisnąć, nasączyć resztą płynu i posmarować pozostałym kremem. Zalać torcik krzepnącą galaretką i wstawić, co najmniej na 2 godz. do lodówki. Kroić na porcje nożem maczanym w gorącej wodzie. 100 g - 180 kcal.
darek112