zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

SUPERPRZEPIS

Tort jeżynowy bez pieczenia

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ekspresowy tort bez pieczenia to coś dla każdego łasucha. Nawet dla takiego co z tortami mu nie po drodze.

Tort jeżynowy bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tort jeżynowy bez pieczenia

 

  • ok 200 g okrągłych biszkoptów
  • 500 ml śmietany 36 %
  • 250 g serka mascarpone
  • cukier do smaku
  • ok. 3 szk jezyn
  • świeża mięta do dekoracji
  • 1 szk. wody z sokiem z cytryny ( przegotowanej )

Sposób przygotowania:

Tort jeżynowy bez pieczenia
Na dnie tortownicy o średnicy 23 cm położyć papier do pieczenia.

W tortownicy ułożyć przygotowane biszkopty zanurzając je w wodzie z sokiem z cytryny.

Potem z cukrem ubić śmietanę i mascarpone.

Na biszkoptach rozłożyć porcję śmietany, dodać jeżyny i czynność powtarzać do wyczerpania składników.

Torcik wstawić do lodówki aby związał i przed podaniem udekorować listkami mięty.
Tort jeżynowy bez pieczenia
na dnie tortownicy wyłożyć część biszkoptów
Tort jeżynowy bez pieczenia
na biszkoptach rozsmarować porcję ubitej śmietany
Tort jeżynowy bez pieczenia
na śmietanie rozłożyć porcję jeżyn i lekko docisnąć
Tort jeżynowy bez pieczenia
czynność powtarzać do wyczerpania składników