Sposób przygotowania:
Tort kanapkowy Eli z krakersamiprzygotowanie masy jajecznej
Jajka ugotować na twardo i obrać ze skorupek. Oddzielić żółtka ( zachować do posypania ) od białek. Białka zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do białek dodać majonez, jogurt, przyprawić solą, pieprzem do smaku i wymieszać.
przygotowanie masy tuńczykowej
Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Tuńczyka wyłożyć na sitko i odsączyć. Do tuńczyka dodać majonez, jogurt, szczypiorek i wymieszać.
przygotowanie masy serowej
Ser żółty zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Do sera dodać majonez, jogurt, doprawić pieprzem i ewentualnie solą jeśli ser nie jest bardzo słony. Całość wymieszać.
przygotowanie tortu
Na dnie tortownicy ( 23 cm ) rozłożyć warstwę krakersów.
przygotowanie tortu cd
Na krakersy wyłożyć masę serową. Przykryć następną warstwą krakersów.
przygotowanie tortu cd
Na krakersy wyłożyć masę tuńczykową. Masę przykryć warstwą krakersów.
przygotowanie tortu cd
Na krakersy wyłożyć masę z białek jajek.
przygotowanie tortu cd
Ugotowane żółtka jajek pokruszyć na wierzch tortu. Tortownicę włożyć do lodówki na 3 godziny.
przygotowanie tortu cd
Szczypiorek umyć, osuszyć i pokroić. Tort wyjąć z lodówki i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!
gusia1000
halina