Ilona Kozioł

Ilona Kozioł

Kucharz
[Przepisów: 2]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Torta de Frango

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Fantastyczny, brazylijski tort z wytrawnym nadzieniem. Wypełniony po brzegi kurczakiem i warzywami, rumianym boczkiem, cebulą i czosnkiem. Wszystko zanurzone w delikatnym sosie, podkręcone odrobiną chili, posypane parmezanem i zapieczone w cieście.

Torta de Frango Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Torta de Frango

 

 

  • NADZIENIE:
  • 600 g filetów z piersi z kurczaka
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 opakowanie Marchewki z Groszkiem HORTEX
  • 1 puszka kukurydzy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki chili (lub wg uznania)
  • sól i pieprz do smaku
  • 30 g tartego parmezanu

Sposób przygotowania:

Torta de Frango
CIASTO: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagnieć jednolite ciasto. Wyłóż nim dno i boki tortownicy o średnicy 21-22 cm, kawałek ciasta odłóż na wierzchni placek. NADZIENIE: Filety z kurczaka pokrój w kostkę i obgotuj w bulionie przez 15 min. Ostudź. Marchewkę z groszkiem ugotuj w wodzie z 1 łyżeczką soli. Posiekaj mięso i dodaj do niego ugotowaną marchewkę z groszkiem, odsączoną kukurydzę. Na oliwie podsmaż posiekany drobno boczek i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do mięsa. W garnuszku podgrzej mleko z masłem, czosnkiem, przecierem i mąką. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Wlej sos do warzyw i mięsa. Posól, popieprz i dodaj chili. Wymieszaj. Nadzieniem wypełnij tortownicę z ciastem. Wierzch przykryj rozwałkowaną na okrąg reszta ciasta. Dociśnij brzegi. Piecz tort w temperaturze 200 stopni C przez ok. 35-40 minut na złoto.
Torta de Frango
Torta de Frango