Sposób przygotowania:
Torta de Frango
CIASTO: Wszystkie składniki wymieszaj w misce i zagnieć jednolite ciasto. Wyłóż nim dno i boki tortownicy o średnicy 21-22 cm, kawałek ciasta odłóż na wierzchni placek. NADZIENIE: Filety z kurczaka pokrój w kostkę i obgotuj w bulionie przez 15 min. Ostudź. Marchewkę z groszkiem ugotuj w wodzie z 1 łyżeczką soli. Posiekaj mięso i dodaj do niego ugotowaną marchewkę z groszkiem, odsączoną kukurydzę. Na oliwie podsmaż posiekany drobno boczek i cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj do mięsa. W garnuszku podgrzej mleko z masłem, czosnkiem, przecierem i mąką. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Wlej sos do warzyw i mięsa. Posól, popieprz i dodaj chili. Wymieszaj. Nadzieniem wypełnij tortownicę z ciastem. Wierzch przykryj rozwałkowaną na okrąg reszta ciasta. Dociśnij brzegi. Piecz tort w temperaturze 200 stopni C przez ok. 35-40 minut na złoto.