iw1987

iw1987

Starszy Kucharz
[Przepisów: 45]

Tort kawowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo pyszny tort można go zjeść przy filiżance kawy nadaje się na większe uroczystości np. urodziny, imieniny

Tort kawowy

Składniki:

Tort kawowy

 

  • 6 jaj
  • 15 dkg cukru
  • 15 dkg mąki
  • 2 dkg masło
  • Masę:
  • 25 dkg cukru
  • 4 żółtek
  • masło roślinne
  • 3 dkg drobno zmielonej kawy
  • 5 dkg zmielonych orzechów
  • 15 dkg kwaśnej czekolady

Sposób przygotowania:

Tort kawowy
Do żółtek dodać cukier, utrzeć z cukrem a następnie dodać mąkę i białka ubite na pianę. Ostrożnie wymieszać. Masa: Żółtka z cukrem ubić w misce ustawione nad garnkiem z gotującą wodą. Gdy żółtka zgęstnieją, zdjąć z pary wstawić do naczynia z zimna wodą, ostudzić ubijając. Następnie ucierać dodając masło roślinne na jednolita masę. Pod koniec ucierania dodać 2/3 zmielonej kawy, wymieszać. Upieczone przekroić i na jednym nałożyć masę kawową a drugi krążek posmarować dżemem.Smacznego.

Tagi:

kawa czekolada