misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Tort kawowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 4

super to ciasto,bez pieczenia, z nuta kawy,wczoraj je zrobilam i pyszne jest....

Tort kawowy

Składniki:

Tort kawowy

 

  • 5 paczek herbatników
  • 2 żółtka
  • 50dag masła
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 łyżki sypkiej kawy rozpuszczalnej
  • 4 łyżki kawy mielonej
  • 6-8 orzechów włoskich
  • ziarna kawy
  • płatki migdałowe

 

Sposób przygotowania:

Tort kawowy
Miękkie masło przełożyć do miski, dodać cukier puder oraz żółtka. Wsypać kawę rozpuszczalną. Ucierać wszystkie składniki tak długo aż powstanie jednolita masa. Schłodzić w lodówce. 2 łyżki kawy zalać wrzątkiem i odstawić do ostygnięcia. Herbatniki maczać w zimnym naparze u układać w formie bez boków lub na desce. Każdą warstwę przełożyć kremem, również wierzch i boki tortu. Wierzch obsypać resztą kawy. Ozdobić orzechami i migdałami i ziarenkami kawy. Tort wstawić na 2-3 godziny do lodówki.

Tagi:

kawa