Sposób przygotowania:
Tort kokosowy
Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wsypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 26 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temperatura 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 170oC (powinien być podgrzany) Do wysokiego naczynia wlać 600 ml zimnego mleka. Zawartość torebek wsypywać do mleka i miksować przez chwilę na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych obrotach. W oddzielnym naczyniu utrzeć miękkie masło, a następnie dodać je do przygotowanego wcześniej kremu. Całość miksować przez ok. 2 minuty do uzyskania gładkiej konsystencji. Spody tortu przełożyć najpierw dżemem porzeczkowym, a następnie kremem śmietankowym. Wierzch tortu i boki posmarować pozostałą częścią kremu śmietankowego i obsypać kokosem. Udekorować kremem i drażetkami.
pusieczek2@wp.pl
Natala1210
Gość
Gość
PaniTereska
mysliwa
Gość
Gość
Gość
ptychu
Agusia74
mamqa
Aczkolwiek z drugiej strony przyznaję że najpierw zrobiłam tort a potem z ciekawości zerkałam na stronę tej firmy, potem na inne pani przepisy, widzę że troszkę ich pani skopiowała... no cóż, na usprawiedliwienie pani napiszę że bez pani bym nie spróbowała a naprawdę warto, torcik jak marzenie :)
PaniTereska
Mamqa bardzo się cieszę że udał się Pani tort w/g mojego przepisu.
A co do kopiowania przepisów to tak jak pisałam w przywitaniu od wielu lat testuję produkty dr. Oetkera w firmowej kuchni, gdzie powstają właśnie prezentowane tutaj oraz na stronie dr Oetkera ciasta, torty i inne wypieki. Wszystkie umieszczone przepisy zostały wymyślone oraz wypróbowane przeze mnie i jak sama pisałaś „warto było spróbować” bo „tort wyszedł jak marzenie”.
Serdecznie zapraszam do wypróbowania innych moich przepisów, oraz do dzielenia się uwagami i pytaniami ze mną. Jestem tu właśnie po to aby pomagać i rozwiewać wasze wątpliwości dotyczące produktów dr. Oetkera
Pozdrawiam Teresa
mamqa
Pozdrawiam
wassernixe
A.B.
A.B.
marietta
czarno-oka
agus1254
hehmisia89
zofijka