agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Tort kokosowy- rafaello

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny tort o smaku kokosowym

Tort kokosowy- rafaello

Składniki:

Tort kokosowy- rafaello

 

  • cukier 1 szklanki
  • mąka tortowa 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • śmietana 30% 1 litr
  • śmietanfix 3 opakowania
  • likier kokosowy 1 kieliszek
  • mleczko kokosowe 1/4 szklanki
  • wiórki kokosowe 40 dkg
  • woda 5 łyżek
  • dekoracje gotowe 1 opak
  • jajka 6 szt
  • marmolada różana 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Tort kokosowy- rafaello
Przygotować niezbędne składniki na tort i masę. Sparzyć wrzątkiem jajka, mąkę przesiać na sicie, oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli, dodać żółtka i cukier- 1 szklanka. Dobrze ubić, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zamieszać drewnianą łyżką. Piec w temperaturze około 180 -200 stopni C przez około 40 minut ,do uzyskania złotego koloru. Uchylić piekarnik i ostudzić stopniowo biszkopt. Wyjąć biszkopt i przekroić go na dwie równe połowy. Schłodzić śmietankę. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, likierem kokosowym, mleczkiem kokosowym oraz ze śmietanfixem. Dobrze wymieszać całość. Oba biszkopty powstałe po przekrojeniu należy skropić sokiem z cytryny. Oba posmarować z jednej strony marmoladą różaną. Wyłożyć na jeden biszkopt połowę masy i równomiernie ją rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem biszkopt, resztę śmietany wyłożyć na wierzch torta i na jego boki i na jego boki, równomiernie rozsmarować i można boki w torcie obłożyć wiórkami kokosowymi, resztę masy nałożyć do szprycy włożyć około 5 łyżek śmietany ubitej, wykonać wzory wedle uznania i ozdobić gotowymi elementami z masy marcepanowej. Posypać koralikami spożywczymi.