Sposób przygotowania:
Tort kokosowy- rafaello
Przygotować niezbędne składniki na tort i masę. Sparzyć wrzątkiem jajka, mąkę przesiać na sicie, oddzielić białka od żółtek i ubić białka na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli, dodać żółtka i cukier- 1 szklanka. Dobrze ubić, dodać mąkę i proszek do pieczenia, zamieszać drewnianą łyżką. Piec w temperaturze około 180 -200 stopni C przez około 40 minut ,do uzyskania złotego koloru. Uchylić piekarnik i ostudzić stopniowo biszkopt. Wyjąć biszkopt i przekroić go na dwie równe połowy. Schłodzić śmietankę. Śmietanę ubić z dodatkiem cukru pudru, likierem kokosowym, mleczkiem kokosowym oraz ze śmietanfixem. Dobrze wymieszać całość. Oba biszkopty powstałe po przekrojeniu należy skropić sokiem z cytryny. Oba posmarować z jednej strony marmoladą różaną. Wyłożyć na jeden biszkopt połowę masy i równomiernie ją rozsmarować, przykryć drugim biszkoptem biszkopt, resztę śmietany wyłożyć na wierzch torta i na jego boki i na jego boki, równomiernie rozsmarować i można boki w torcie obłożyć wiórkami kokosowymi, resztę masy nałożyć do szprycy włożyć około 5 łyżek śmietany ubitej, wykonać wzory wedle uznania i ozdobić gotowymi elementami z masy marcepanowej. Posypać koralikami spożywczymi.
kalia
marietta