Sposób przygotowania:
Tort tęczowy (nie tylko dla dzieci)
Biszkopt: Białka ubij na sztywno, nie przerywając miksowania dodaj powoli cienką strużką cukier, następnie pojedynczo żółtka oraz odrobinę barwnika (na czubku noża). Na końcu delikatnie wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i połącz składniki. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 20 minut w temperaturze 170 stopni. Ostudź. W ten sposób upiecz kolejne kolory biszkoptów. Krem z mascarpone: Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, aż zaczną tworzyć się pagórki. Dokładamy małymi partiami serek mascarpone i miksujemy.. Blaty biszkoptowe układamy według pożądanej kolejności przekładając je niewielką ilością kremu z mascarpone. Na ostatni blat nie nakładamy kremu. Krem maślany: Miękkie masło ubijamy na puszysta masę z dodatkiem cukru pudru. Wg. gustu dodajemy kilka kropli ulubionego aromatu. Kremem dokładnie smarujemy wierzch i boki tortu. Krem z mascarpone rozpuszcza masę cukrowa i nie może mieć z nią kontaktu. Tort chłodzimy w lodówce przez minimum 2h. Masa cukrowa: 4 łyżeczki żelatyny zalać 70 ml zimnej wody, odstawić. Umieścić żelatynę w kąpieli wodnej i uważnie obserwować aż zacznie się rozpuszczać. Dodać glukozę i 3 łyżki Planty. Zanim tłuszcz się całkowicie rozpuści zdjąć z ognia. Dodawać stopniowo cukier puder aż masa będzie plastyczna. Rozwałkować cienko duży płat o szerokości ciasta + 2x jego wysokość + minimum 5cm. Pozostałą po obłożeniu masę rozpuszczamy ponownie w kąpieli wodnej z niewielką ilością Planty. Gdy masa będzie półpłynna dodajemy wybrany barwnik. Masę chłodzimy i dodajemy tyle cukru pudru, aby ponownie uzyskać konsystencje plasteliny. Masę rozwałkowujemy i wycinamy lub wykrawamy dowolne napisy czy ozdoby. Ozdoby przyklejamy do tortu za pomocą rozpuszczonej białej czekolady.