Sposób przygotowania:
Tort z mascarpone od Hamrocyka
Białka oddzielamy od żółtek , białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , kolejno dodajemy cukier , żółtka , mąkę pomieszaną z proszkiem do pieczenia na koniec dodajemy kakao i wodę na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą formę wylewamy ciasto pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni ciasto zostawiamy do wystudzenia i kroimy go na dwa lub na trzy płaty parzymy mocną kawę najlepiej espresso (pół szklanki)i dodajemy 2 łyżki spirytusu i 3 łyżki likieru kawowego. Takim pączem nasączamy płaty tortu przed nałożeniem masy krem : śmietanę ubić z cukrem pudrem i po trochu dodawać serka mascarpone , jeśli masa nie jest wystarczająco słodka , dodać jeszcze cukru . masę nałożyć na nasączony pączem płat biszkopta Czekoladę zetrzeć na grubej tarce i posypać po kremie , następnie kolejny płat biszkopta nasączyć , nałożyć krem , posypać czekoladą , ostatni trzeci płat również nasączyć i całość wysmarować pozostałym kremem,zostawić tylko trochę do dekoracji górę tortu posypać gorzkim kakao i ozdobić wedle uznania
marietta
mariel78
prędzej przydomek ... niż ksywka ,ale rzeczywiście to moje