PaniTereska

PaniTereska

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Tort na komunię - 50 przepisów

Tort Komunijny o smaku malinowym

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Nietrudny w przygotowaniu, dekoracyjny tort na Komunię.

Tort Komunijny o smaku malinowym

Składniki:

Tort Komunijny o smaku malinowym

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 125 g (7 łyżek) cukru pudru
  • 1 Cukier wanilinowy 8 g Dr. Oetkera
  • 62 g (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
  • 62 g (3 łyżki) mąki tortowej
  • 10 g (2 płaskie łyżeczki) Proszku do pieczenia Dr. Oetkera
  • Poncz:
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 łyżki cukru
  • Sok z połowy cytryny
  • Masa:
  • 2 Masy śmietanowe o smaku malinowym Dr. Oetkera
  • 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 %
  • Do dekoracji:
  • Kielich z Hostią
  • 1 Bita śmietana w proszku Dr. Oetkera
  • 200 ml mleka

Sposób przygotowania:

Tort Komunijny o smaku malinowym
Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 21 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temperatura 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 170oC (powinien być podgrzany) 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć na spody i wierzch tortu. Schłodzić. Do wysokiego naczynia wlać 200 ml mleka (min. 2 % tł.), wsypać zawartość torebki i wymieszać. Całość ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Wierzch tortu udekorować bitą śmietaną i kielichem z hostią.