Sposób przygotowania:
Tort Komunijny o smaku malinowym
Sposób przygotowania: Żółtka oddzielić od białek. Połowę cukru pudru i cukier wanilinowy wsypać do żółtek i utrzeć na puszystą masę. Przesiane mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić z pozostałą ilością cukru pudru na sztywną pianę i dodać do utartych żółtek. Delikatnie wymieszać całość, dodając po trochu mąki z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką spodu tortownicy o średnicy 21 cm. Piec około 45 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu przekroić biszkopt poziomo na trzy części i nasączyć przygotowanym ponczem (woda, cukier, sok z cytryny wymieszać). Piekarnik gazowy: temperatura 170oC (nie powinien być podgrzany) Piekarnik elektryczny: temperatura 170oC (powinien być podgrzany) 1000 ml schłodzonej, słodkiej śmietanki 30 % ubijać mikserem. Pod koniec ubijania zawartość torebek wsypać do śmietany i delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Gotową masę przełożyć na spody i wierzch tortu. Schłodzić. Do wysokiego naczynia wlać 200 ml mleka (min. 2 % tł.), wsypać zawartość torebki i wymieszać. Całość ubijać mikserem do uzyskania pożądanej konsystencji. Wierzch tortu udekorować bitą śmietaną i kielichem z hostią.
Glumanda
Gość
Agusia74
Pewnie smak tortu można zmienić używając innego budyniu.
Gość
ptychu
Gość
anullka7
PaniTereska
Anulka ta masa śmietanowa jest w proszku i dodaje się go na koniec miksowania schłodzonej 30% śmietanki, dzięki niej śmietanka robi się gęsta, zwarta i pyszna w smaku.
Pod tym adresem internetowym możesz przeczytać informację i obejrzeć opakowanie:
http://www.oetker.pl/cc506b57d26f0903446981dfd9fd7242/pid/4a072719d2da28ee946bb536d8ec51aa
Pozdrawiam Teresa
anullka7
Bardzo dziękuję za odpowiedz :) już teraz wiem czego szukać.Pozdrawiam:)
marietta